En rivalrepris som är helt öppen

Vetlanda i åttondelsfinal, så kallat slutspelskval. Sett till historien finns det anledning att tro på IFK Motala, det finns positiva minnen.

Varje gång jag har intervjuat Jonas Eriksson, skyttekungen, så nämner han den där gången när IFK slog ut Vetlanda i en åttondel. Det är ungefär 15 år sedan. Då var det speciella känslor mellan lagen, vilket det alltid har varit, ända sedan 1980-talet när Motalaklacken sjöng "kycklingar" i sitt häcklande av det gula VBK.

I fjol var det en skräll när Motala kom underifrån som överraskningslag och lyckades slå ut Vetlanda i två matcher. Nu blir det tvärtom, IFK börjar borta, men jag tycker inte att det går att säga vilket lag som är favorit. I Motala spelade lagen 4–4 och i Vetlanda vann VBK med 3–2 på stopptid. Rysare är att vänta.

"Brukar vara tätt och hett, blir roliga matcher. Jag hoppas det blir bra underhållning, det är roligt med slutspel", säger IFK Motalas lagkapten Erik Litzén.

Den andra åttondelsfinalen blir ännu hetare, AIK-Hammarby i Stockholm, och läste jag IFK rätt i Sandviken, efter den lite ointressanta 1–8-förlusten, var Vetlanda laget som man ville ha. Men jag vågar för den skull inte tippa, ser rivalmötet som helt öppet.

På lördagen kunde Motala däremot besegra Sandviken i fotboll när Maif och Sif möttes på IP. Sandviken är närmare sin tävlingssäsong med cupspel än vad Maif är sin premiär. Trots det var det Maif som var klart bättre och vann rättvist.

Vinna är aldrig fel, även om det inte gäller något, och jag tycker att det ser hoppfullt ut. Framför allt bygger Maif vidare efter att ha behållit de flesta spelarna från i fjol. Mot Sandviken var det målvakt plus de åtta närmast framför som i startelvan var med redan i fjol. Bara de nya Adam Bark och Adam Rubin framåt var nytillskott.

Att behålla sitt lag var det viktigaste för Maif för att hålla i ettan. Sedan kommer nyförvärven att tillföra mycket, men med så många kvar kan Maif ta med sig allt som gjordes i fjol. Ivan Rako och Pontus Eriksson kan nu bli startspelare från att ha varit inhoppare i höstas och flera andra tror jag kommer att höja sig. 

Kul är det också att Dribbla ska kvala till futsalettan och det känns som att många bra fotbollsspelare cirkulerar i stan just nu. Ahmed Qasem vilade i helgen efter landslagsmålen och när det gäller André Rako, som tänker skjuta upp Dribbla i ettan, kan han bli en kanonförstärkning i Borens division 3-lag.

Efter IFK:s bandyslutspel, som jag tror kan pågå ett par veckor, är det gott om bra fotboll att se fram emot.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa