TV: Här smyger tjuven utanför villan

Natten till torsdag försökte man stjäla exklusiva bilar igen i Lindö. Denna gång fångades allt på film.

Som vi tidigare skrivit om har flera dyra bilar stulits i Norrköping den senaste tiden. Samtliga har varit utrustade med nyckellösa system, så kallade keyless-system.

Gärningsmännen använder en form av antenn som de skannar upp koden från nyckeln med. Sedan kan de öppna och starta bilen utan att ha nyckeln rent fysiskt.

Natten till torsdag var biltjuvarna i farten i Lindö igen.

– Jag fick en notis om att bilen var olåst vid 01:59 i natt. Och jag vet att bilen var låst i går kväll, säger Johan Norén som drabbades.

Han har ett sofistikerat larmsystem på sin fastighet och tjuvarnas agerande under natten finns nu sparat på film.

Man ser på övervakningsfilmen hur en av gärningsmännen smyger runt med en form av antenn och skannar av huset i jakt på en kod från bilnyckeln. Efter ett tag ser man hur bilens lampor blinkar till vilket indikerar att dörrarna låsts upp.

Men Johan Noréns båda bilar står kvar. En Mercedes och en BMW.

– De tog inte någon bil nu. Men man ser på övervakningsfilmen att de öppnade bilen och var inne i den ett tag. Jag är övertygad om att de kommer tillbaka senare och stjäl bilen.

– Nu testar de och samlar på sig koder till bilar. De har ju varit noga och låst bilarna efter sig så att man inte ska märka att de varit inne i bilen, säger Johan Norén.

Han berättar att nyckeln till bilen förvarades långt in i huset, men ändå kunde tjuvarna fånga upp signalerna.

– Den låg säkert över sex meter in i huset. De har scannat genom en vägg, ett kaklat badrum och kyl/frys. Det gäller att lägga nyckel i något metallhölje – om det nu räcker.

Bilen ska nu, efter att polisens tekniker gjort sitt, in till märkesverkstad för omkodning av nyckeln. Man ska även söka efter eventuellt gömda spårsändare.

– Det var nog därför de satt så pass länge i bilen i natt. De monterade säkert någon spårsändare för att sedan kunna stjäla bilen på en annan plats.

Allt fler nya bilar har numera dessa keyless-system.

– Men det är märkligt att biltillverkarna inte har kunnat lösa det här på ett säkert sätt. Det handlar ju trots allt om bilar som kan kosta miljonbelopp, säger Johan Norén.

Polisen vill i nuläget inte kommentera nattens händelse.

– Just nu befinner vi oss i ett känsligt utredningsläge och då kan vi inte säga så mycket, säger Calle Jerrhage vid polisen i Norrköping.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa