Experternas 25 tips: Så får du sommarjobbet du vill ha

Experternas 25 tips: Så får du sommarjobbet du vill ha

Östergötland
Lästid cirka 9 min

Det må vara grått utanför fönstret. Men trots det är det hög tid att säkra upp ett sommarjobb lagom tills skolan är över.
Vi tog kontakt med tre experter för att hjälpa er.
Här kommer 25 tips som kommer att hjälpa dig att få jobbet du vill ha.

1. Har du aldrig haft ett jobb? Så här börjar du

Första steget är att skriva ett personligt brev. Beskriv dig själv. Hur är du som person? Vad gör du på fritiden? Vad vill du jobba med och varför? Det här är själva grunden till de framtida ansökningarna. Om det känns svårt så kan man gå in på Arbetsförmedlingens hemsida för att hitta förslag på hur man kan skriva ett brev. Andra bra tips är bara en googling bort.

2. Skriv ett CV

Ett CV är en förteckning över vad du hittills har gjort i livet. Ett bra CV ska vara enkelt för ögat att titta på. Skriva dina meriter i kronologisk ordning, där det senaste du har gjort ska hamna högst upp. Var har du jobbat, vad gjorde du där och när var det? 

3. Bygg ut ditt CV

Ett CV handlar inte bara om vilka jobb man har haft. Om du har gjort specifika saker i skolan kan ta med även det. Om du till exempel har varit med i ett elevråd, skrivit ett specialarbete eller startat ett UF-företag är det värt att nämna. Om du har tagit hand om en någon som har en utmaning är det också en merit. Du kanske har en familjemedlem med en funktionsnedsättning, eller du kanske har hjälpt din gamla mormor med vardagssysslor. Har du kanske suttit barnvakt? Ta med det då.

undefined

"Bästa tipset: Besök arbetsplatsen och visa vem du är. "

Fia Blixt

Företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen.

4. Här kan du söka jobben

Platsbanken hittar du alla lediga jobb som Arbetsförmedlingen har just nu. Där är det enkelt att ansöka. Använd ditt personliga brev och ditt CV där du berättar om vad du har jobbat med tidigare. 

Använd dina kontakter. Fråga föräldrar, släkt och vänner om tips på jobb. Googla fram företag i ditt område i branscher som intresserar dig. Kontakta dem sen. 

Gå runt på stan och titta. Ser något intressant ut, gå in och prata med en ansvarig på arbetsplatsen. Ser du några lappar där det står att någon söker personal?

undefined
Gör dig bekväm med appen som du ska använda. Och besök gärna arbetsplatserna personligen och lämna ditt CV.

5. Hitta "de dolda jobben"

70-80 procent av alla jobb läggs inte upp offentligt, de är dolda. Därför är de lite svåra att hitta. Det är som att spela Finns i sjön. Ju fler kort man fiskar upp ur högen, desto större sannolikhet är det att man får ett jobb. 

Googla upp en bransch som du är intresserad av. Gå sedan ut och besök dem och berätta vem du är. Det näst bästa är att mejla eller ringa. Målet här är i första hand att få träffa en arbetsgivare, inte att få ett jobb. Fortsätt att lägg ribban lågt. 

Vad gör folk på semestern? Vilka typer av företag rekryterar under sommaren? Lista dem och kontakta dem. 

Tänk på att det oftast inte är samma konkurrens om de dolda jobbet. Eftersom färre känner till dem, är det färre som söker dem. Det gynnar dig.

6. Visa vem du är

Det är viktigt sticka ut. Om man bara skickar ett mejl med sitt personliga brev och sitt CV kan det vara svårt att nå fram. Bästa tipset: Besök arbetsplatsen och visa vem du är. 

Fråga vem som är ansvarig på arbetsplatsen, säg hej, presentera dig och räck över ditt CV och ditt personliga brev. Tala om att du är intresserad av att jobba där. Det hela behöver inte ta lång tid alls, vi snackar 20-30 sekunder. Men det är sekunder som är viktiga, så förbered dig för dem. 

7. Om du är nervös, tänk på det här

Öva hemma innan du går till arbetsplatsen. Spela ett rollspel med mamma eller pappa där du söker jobb. Hur ska du presentera dig? Vad ska du säga? Prova att göra det framför spegeln. Det kanske låter töntigt men det ger faktiskt resultat. 

undefined
Det kan vara nervöst att prata inför folk. Träna på det hemma framför spegeln.

8. Viktigt bonus-tips: Le

Det kanske låter töntigt. Men att le hjälper faktiskt mycket när du vill göra ett gott första intryck på en arbetsplats du vill jobba på.

9. Att "bli viral" är inte det viktigaste

Det är som sagt viktigt att sticka ut från andra som också vill ha samma jobb. Vissa försöker göra det på sociala medier. För något år sedan var det en som rappade till en video som blev viral. Men däremot är inte det här det viktigaste. Sikta på att det fysiska mötet på arbetsplatsen istället.

undefined
Vill du hellre chilla? Tänk på det här.

10. Men jag vill ju chilla på sommarlovet...

Om man går i skola behöver man vila på sommaren, helt rätt. Men man kan både vila och jobba under ett sommarlov. Att sommarjobba är en viktig lärdom inför framtiden för att förstå värdet av pengar. Många föräldrar är lite dåliga på att lära sina barn det. Det blir lätt att man swishar när de frågar efter det. Till slut behöver alla börja tjäna sina egna pengar här i livet. Sommarlovet är ett utmärkt tillfälle att börja på. 

11. Akta dig för ett tre år långt "sommarlov"

Efter att man har tagit studenten är man överlycklig – i en vecka. Sedan inser man att man är arbetslös. Tala om för ditt barn att tidigare sommarjobb kan göra stor skillnad när du just har gått ut skolan. Om du efter studenten redan har ett par referenser i ditt CV får du ett viktigt försprång jämfört med andra som söker samma jobb som du. Akta dig så att inte det där "sommarlovet" blir två, tre år långt.

undefined
Låt mamma och pappa hjäpa dig - men bara lagom mycket.

12. Ta inte med mamma och pappa på anställningsintervjun

Ett typiskt fel som många föräldrar gör är att man curlar och hjälper till för mycket. Ungdomarna måste våga ta steget på egen hand, det är så man utvecklas. Ta gärna hjälp av mamma och pappa men du måste söka jobben själv.  

Många tar med sina föräldrar till anställningsintervjun. Det är ett stort misstag eftersom det får arbetsgivare att dra öronen åt sig. Då undrar de om ungdomen verkligen kommer att kunna jobba på egen hand utan sina föräldrar. 

13. Var inte för kräsen

Sök inte bara ditt favoritjobb – sök allt. Verkar jobbet svårt? Alla klarar av så mycket mer än vad man tror på förhand. Låter jobbet tråkigt? Det kan man inte veta förrän man har provat. 

undefined

"Prata på egen hand, ta inte hjälp av en mamma, pappa eller någon kompis."

Anna Mellqvist.

Rekryteringsspecialist på Norrköpings kommun

14. Tänk på att vara flexibel

"Jag vill inte jobba tidigt på morgonen, eller fredagar, eller den och den veckan".  Nej, glöm allt sånt tänk. Om du vill ha jobbet är det en stor fördel om du är flexibel och villig att jobba när det behövs. Om man inte är det riskerar man att tappa jobbet till någon annan som inte är lika kräsen.

15. Var nyfiken

Ställ frågor på arbetsplatsen. Fråga om du kan göra något mer eller prova någon ny syssla. Visa arbetsgivaren att du är nyfiken. Ta för dig istället för att bara stå där och var passiv. De här egenskaperna kommer att öka dina chanser att få komma tillbaka när sommarjobbet är över för den här gången.

16. Ta inte upp mobiltelefonen på jobbet

Det här hänger ihop med det förra tipset. Visa att du är fokuserad på jobbet. Ta inte upp din mobiltelefon så fort det blir en lugn stund. Fråga istället om det finns något annat som du kan hjälpa till med eller om det finns något nytt du kan lära sig. Det här hjälper dig att få fortsätta jobba vidare efter sommarens slut. 

undefined
Se till att ha en stabil internetuppkoppling när du ska ha en digital anställningsintervju. Men strunta i din mobil under själva samtalet.

17. Bli inte Instagramskadad

Verkligheten ser inte ut som på Instagram, livet är inte alltid så flashigt i början. En karriär tar tid att bygga upp. Tipset är att hanka sig fram på de jobben man får. Det kan handla om timvikariera om man inte får ett fast jobb. Det är viktigt att visa att man hela tiden gör något. Om du har längre perioder utan jobb i ditt CV, försök fylla dem med aktiviteter som volontärarbete, kurser eller praktik – det visar engagemang och initiativförmåga.

18. Använd gärna ditt nätverk – men på rätt sätt

Om dina förälder har kontakter som kan hjälpa dig att få jobb är det jättebra. Men se till att testa dig själv ändå. Se till att gå på en anställningsintervju som alla andra. Det här kommer att hjälpa dig att stå på egna ben när det kommer till att söka jobb. 

undefined

"Ha inte axlarna framåt eller bakåt. Framåtlutande axlar andas osäkerhet, bakåtlutande kaxighet."

Morgan Holmström

Verksamhetsansvarig på Jobcom

19. Lär dig att hantera ett nej

Ingen får alla jobb som man söker. Det är bra om man lär sig det tidigt och inte bryter ihop när man får nobben. 

Att söka jobb är ett volym-spel. Man får oftast många nej innan man får ett ja. Försök att skaffa dig realistiska förväntningar. Ett mål kan vara att bara få komma på en intervju. Tillräckligt många intervjuer kan till slut leda till ett jobb. 

Ha fokus på små steg. Att ha ringt till tio företag är bättre än att inte göra det – även om man får nobben av alla. Att få provjobba en vecka är bättre än ingenting – även om det inte ledde till ett längre jobb. Om du har för höga förväntningar riskerar du att bli besviken. Blir man det kan det påverka lusten att fortsätta söka jobb. Tänk på att varje gång du misslyckas att sälja in dig själv så har du i alla fall försökt. Och för varje försök blir du lite bättre på det.

20. Lär dig det här "Google-fusket"

Googla "Frågor som är vanligast att man får på en intervju". Sannolikheten är stor att du kommer att få någon av dem hos en arbetsgivare. Förbered dig på det här så kommer du att känna dig tryggare inför en intervju.

undefined
Googla efter tips på nätet. Hur skriver du ett bra CV? Vilka frågor kan dyka upp under en anställningsintervju?

21. Ring samma företag – i en annan stad

Om du söker ett jobb på en kedja kan du ringa upp en butik i en annan stad. Fråga då vad de tre viktigaste egenskaperna är för att få jobba hos dem. Vips har du skaffat dig ett facit. Nu vet du vad du kan lyfta fram på intervjun du ska på. Förutsatt att de stämmer på dig som person, alltså. 

22. Gör din hemläxa

Läs in dig på företaget du söker jobb på. Visa att du känner till vad de jobbar med och visa att du är nyfiken på dem. Du kanske hittar något intressant på deras hemsida som du vill veta mer om. Eller så kanske du har läst något om dem i nyheterna som du kan ställa frågor kring. Sånt ger ett bra intryck hos en arbetsgivare.

undefined
Tänk på din kroppshållning.

23. Tänk på hur du ser ut

Välj lämpliga kläder. Söker du ett jobb som är fysiskt? Skippa kostymen. Säcka inte med ryggen, utan ha en rak hållning. Var noga med ögonkontakt. Prata och titta dig själv i spegeln där hemma för att öva på det. Ha inte axlarna framåt eller bakåt. Framåtlutande axlar andas osäkerhet, bakåtlutande kaxighet. Var ditt naturliga du. Och var glad.

24. Reka dagen innan – och kom i tid

Gå dit dagen innan för att se exakt var arbetsplatsen ligger. Om du vet det minimerar du risken att komma för sent till intervjun. Och när det väl är dags, var alltid där fem minuter innan utsatt tid. Du vill inte vara för stressad, du vill kunna spana in omgivningen. Du kanske kan småprata med någon som jobbar där. Om den personen tycker att du är trevlig kan det hjälpa dig att få jobbet.

undefined
Ha full fokus på personen som intervjuar dig under den digitala anställningsintervjun.

25. Digital intervju? Tänk på det här

Många intervjuer sker digitalt i dag. Här är en checklista att tänka på innan det är dags. Bekanta dig med programmet i god tid, om det är första gången du använder det. Installera appen, se till att du kan logga in och lär dig hur du får en bra bild och ett bra ljud. Ring upp en kompis och provkör appen så att du blir varm i kläderna. 

Sätt dig på en lugn plats som har en bra internetuppkoppling. Om det är för stökigt runt omkring dig kan du bli distraherad och de som intervjuar dig kan få svårt att höra vad du säger. 

Prata på egen hand, ta inte hjälp av en mamma, pappa eller någon kompis. En rekryterare vill att du svara på frågorna och ingen annan. Det är viktigt att visa att du är självständig nog för att klara av ett arbete. 

Var i stunden. Bli inte distraherad av någon eller något annat, utan håll fokus på jobbintervjun. 

undefined
Hitta en lugn plats att sitta på när du ska bli intervjuad digitalt.