Zhu: "Jag skulle gärna tävla för Sverige"

Han kommer från den gamla kejserliga staden i Kina. Men Zhu Haixiao, 21 år, lever sin dröm i Motala, Västers BTK och Sverige.

Efter ett par månader på plats hos Motalaklubben, som tränare, spelare, sparringpartner och ungdomsledare ger Zhu Haixiao sin första intervju. Han pratar inte många ord varken svenska eller engelska, men Sporten kan göra intervjun tack vare Motalatjejen Wai-Ling Chan som kan tolka.

Zhu Haixiao kommer från den gamla kejserliga staden Shanxi, en stad med 30 miljoner invånare. Boxning är sporten som är störst i staden. Men bordtennis är stort också och det var det som Zhu började med som femåring. Enda barnet i familjen som spelar pingis.

– Jag var aktiv som barn och föräldrarna tyckte att jag skulle röra på mig, säger han.

Zhu Haixiao, nu 21 år gammal, fick chansen att komma till Sverige till den här säsongen. Han säger att han tog chansen för att utvecklas som spelare och att han var nyfiken på landet.

Zhu gillar redan Sverige.

– Vänliga människor, god mat och nya upplevelser, säger han.

Men pingismässigt har det varit en omställning att spela för Väster i svenska superettan. Det är lite andra regler, bland annat blev han bortdömd på sin serve i början och det är ett annat spel också.

– Här är det långsammare spel och bollen studsar högre. I Kina spelar vi snabbare med lägre studs, jämför han.

Zhu Haixiao tycker också att de ungdomar han mött och instruerat i Väster är duktiga och snabba på att lära sig. Men han ser en stor skillnad på kinesisk och svensk idrott.

– Det är mer traditionellt i Kina med många timmars träning. Här i Sverige är pingis mer en hobby för ungdomarna, konstaterar 21-åringen.

Zhu säger att han saknar vänner och familj hemifrån, men att han efter den här säsongen gärna kommer tillbaka.

Drömmen i framtiden?

– Att utvecklas till en ännu bättre pingisspelare och kanske tävla för Sverige, säger han.

Gör du något mer än spelar pingis här i Motala?

– Nej, jag är alltid här i hallen, med spelarna och tränarna.

Västerledaren Daniel Ellermann säger att klubben är jättenöjd med vad Zhu Haixiao uträttat. Senast vann han Norcospelen i Norrköping överlägset. 

– Zhu har vaknat till rejält som spelare och har blivit bättre och bättre. Han har gjort det bra mot de bästa spelarna, de som håller liganivå. Sedan gör han sig förstådd och är bra med barnen, tack vare sin perfekta teknik så kan han visa, säger Ellermann.

I superettan har Väster tre matcher kvar, borta mot Lyckeby 8 mars och två hemma 28-29 mars. Zhu Haixiao är redo för avslutningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa