Westerbergs resa med Stina

Det var en slump att han blev en av Stina Blackstenius första tränare. Det har blivit en lång resa för Micael Westerberg, nu på plats på VM i Frankrike.

11 juni 2019 16:45

– Det är häftigt att se henne göra samma saker på den här nivån som hon gjorde i flicklaget. Man känner igen det när hon agerar, säger Vadstenakillen.

Den skarpsynte har sett honom i en av de mest rullade reklamfilmerna inför och under VM. När landslaget och en lång rad supportrar sjunger nationalsången på Friends.

Filmen är inspelad i Båstad och med är bland andra Kosovare Asllanis mamma, och Micael Westerberg som bjudits med av Stina Blackstenius.

– Vi var några inbjudna och 30 statister, sen är det inklippt att vi står på Friends. Jag har fått några sms och mejl sedan den började visas, säger Westerberg och skrattar.

Från början hade Westerberg ingen särskild relation till Stina, mer än att han var förälder till en dotter i det F96-97-lag som skulle startas i Vadstena GIF.

– Första samlingen kom det ingen tränare och vi var fem-sex föräldrar som fick ta hand om det. Det kom ingen tränare sen heller och då blev det vi som blev ledare.

Micael Westerberg, vars sport egentligen var ishockey, blev sedermera A-lagsledare när hans årskull hade åldern inne. Sju säsonger följde han Stina Blackstenius i flicklag och A-lag. Sedan gick hon till Linköpings FC 2013.

Varför blev Stina så bra?

– Inställningen. Även när det stod 5–0 till oss kämpade hon och gav allt för att göra mer. Hon var snabb och stark, mycket tack vare att hon också höll på med andra idrotter som handboll och friidrott. Hon har alltid haft en stark vilja att vinna.

Westerberg ledde det VGIF-lag som nådde ettan i vågskvalpet efter Blackstenius och han har tillsammans med andra Vadstenaledare inte släppt kontakten med Blackstenius.

Redan under ett F17-landslagskval i Österrike var han på plats utomlands, där Stina gjorde mål hela vägen. Från kval till slutspel och till slutlig mästerskapsseger.

Westerberg satt i tv-soffan när Blackstenius slog igenom i stora landslaget i OS i Rio 2016 och var på plats i Holland på EM året efter.

– Det är kul med liveidrott, och särskilt kul när någon man känner är med och spelar, säger han.

Westerberg sågs också i kulisserna som sponsor tillsammans med Fredrik Särnehed när Stina Blackstenius i vintras värvades hem till LFC efter några halvdana proffsår i Montpellier.

– Men det tycker jag inte ska kopplas samman med mitt intresse att följa hennes matcher, säger han.

Vilka är Stinas största ögonblick?

– Det måste nästan vara OS, när hon gjorde målet mot USA. Alla mästerskap hon spelat, plus då SM-guldet med LFC 2016. Det var väldigt stort.

Men hon är inte på nedgång nu?

– Nej, det tror jag inte. Hon är ju ung, bara 23 år. Jag tycker att hon kommer sakta men säkert nu. Hon är tillfreds och verkar ha kul.

Vad tror du om VM?

– Många nya länder så svårt att säga. Men om Sverige får ihop laget som i OS och får en bra start kan det gå bra. Det vore skönt att kunna spela avslappnat mot USA, att redan vara klar då, säger Micael Westerberg.

Micael Westerberg åker efter Rennes vidare till Nice för matchen mot Thailand i helgen. Där ansluter bland andra Fredrik Särnehed och Blackstenius familj, med vänner.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius

Ämnen du kan följa