Wall rullade i finalen

Det blev en högdramatisk final av Folkracefestivalen. De östgötska hoppen Wall och Edoff rullade respektive punkterade och då öppnade det upp sig för en smålänning som vann en stenhård spurtstrid.

24 juli 2016 19:00

Ulf Eriksson från Oskarshamn var vinnaren av seniorernas A-final, inför över 4 100 åskådare på Dunteberget.

– Fan vad gött, sade Eriksson när han efter det sista heatet klev ut ur sin bil och fick ta emot publikens jubel.

– Jag hade problem med stötdämparna, men skönt att det gick ändå, sade vinnaren.

Det såg annars ut som att MSK Kvarnvingarnas Daniel Wall skulle vinna i år igen, precis som i fjol. Han tog starten i A-finalen med sin svarta, snabbgående Volvo kombi.

Men i ledning på andra varvet touchade Wall en av vallarna längs banan, fick slog åt ena hållet och rullade över åt det andra och hamnade på taket. Han fick sladd, men när han försökte rädda upp det kastades han ut från banan och fick bryta.

– Det var lite dumt, men det får man ta. Inget att säga om, sånt som händer i folkrace, sade rallyåkaren Wall.

Daniel Wall säger att han gärna kommer tillbaka nästa år och försöker vinna då i stället.

– Ja, om jag har tid och en bil så åker jag gärna, säger Wall som gratulerar Ulf Eriksson som "alltid snabb och värdig vinnare".

Eriksson vann på 00-talet Gotlandsfestivalen och 2013 vann han i Vimmerby. Nu tog han sin tredje festivalseger och kan bocka av Motala.

– Jag ledde i semifinalen här i fjol, men då exploderade växellådan. Det var den här bilen då också, sade Eriksson om sin Opel.

Vad återstår nu?

– Jag siktar på Höljes i Värmland. Det ska vara häftigt att åka folkrace där, säger smålänningen.

SMK Motalas Robin Edoff tog sig till A-final för andra året i rad och var på väg att förbättra fjärdeplatsen från i fjol. Han var uppe tvåa ett tag, men fick punktering och hackade i mål som femma.

– Jag är nöjd. I stort har det flutit på bra hela festivalen, tiden har gått väldigt fort. Jag har sluppit skruva något, säger Edoff.

Är du nöjd med Opeln?

– Den har varit lite lätt.

Vilken är nästa tävling nu?

– KM, säger Robin Edoff.

I juniorklassen vanns A-finalen av Laxås Marcus Johnsen. Han tog starten och höll i och efter segern tackade han sin pappa som skruvat.

Bästa lokala förare var Amanda Boberg som var ett par placeringar från att gå till C-final. Hon nådde semifinal med tio poäng på tre söndagsheat. Det är det bästa hon gjort i en festival.

– Det var tufft när jag fick köra flera heat med fel på växellådan, säger Boberg som nu siktar på seniordebut nästa år.

Pressansvarige Fredrik Karlsson hann med att själv gå till semifinal och han var nöjd med festivalen i dess helhet.

– Det har varit succé, fungerat väldigt bra, sammanfattar han den 35:a upplagan av skrotbilsfesten.

Söndagsfinalerna 2016

Seniorer, A-final: 1) Ulf Eriksson, Oskarshamn, 2) Martin Lundquist, Fagersta, 3) Robin Sandström, Västerås, 4) Daniel Samuelsson, Team Treske, 4) Robin Edoff, SMK Motala, 6) Daniel Wall, Kvarnvingarna. B-final: 1) Freddie Gustavsson, Valdemarsvik. C-final: 1) Henrik Nilsson, Likenäs.

Juniorer, A-final: 1) Marcus Johnsen, Laxå, 2) Rasmus Lundquist, Fagersta, 3) Anton Lönn, Årsunda, 4) Anthon Eriksson, Vimmerby, 5) Adam Westlund, Gestrike, 6) Jens Ask, Stockholm. B-final: 1) Filip Hedlöv, Hedemora. C-final: 1) Pontus Barfeld, Haninge.

Publik, söndag: 4100. Totalt, fem dagar: Cirka 16 000.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius

Ämnen du kan följa