Engelska eller svenska?

Stephanie Labbé kisar mot solen på Linköping arena.

Funderar i en halv sekund, om ens det, innan hon svarar.

Artikelbild

– Ta det gärna på engelska nu. Jag känner att jag behöver uppdatera min svenska först. Ge mig två månader. Okej?

Okej.

I helgen landade den kanadensiska landslagsmålvakten på svensk mark och på måndagen gjorde hon sin första träning med LFC. Den välmeriterade 31-åringen värvas för att fylla ut luckan efter Hilda Carlén, som tack vare graviditet fick avsluta säsongen i förtid, och kommer till Linköping efter en på olika sätt turbulent vår.

Ni har säkert inte heller missat hur hon för några månader sedan sökte en ny utmaning – men nekades spel med herrlaget Calgary Foothills FC trots att hon erbjudits en plats i truppen. Motiveringen från Premier Development League, motsvarande fjärdedivisionen: ligan är endast till för män.

Artikelbild

Nu har Labbé gått vidare med frågan och driver den rättsligt för att få till en förändring.

Hon säger:

Artikelbild

– Vad ska man säga? Det har varit ett tufft år för mig, men också en intressant och lärorik resa. Varför pratar vi fortfarande om sådana här saker år 2018? Det är frustrerande med bristen på nya tankesätt och jag har svårt att ta att du blir stoppad på grund av ditt kön. Det borde avgöras av om du är tillräckligt bra eller inte.

– Jag ska göra allt jag kan för att få regeln ändrad. Inte så mycket för min skull, nu är jag här och mitt fokus är Linköping, men för dem som kommer efter mig. Jag vill förändra villkoren för unga fotbollstjejer runt om i världen. Det är inte alltid det finns damklubbar av tillräckligt hög kaliber att spela och att utvecklas i.

Artikelbild

Vad har du fått för reaktioner?

– Massor. Mest positiva, även om det så klart finns några som tycker annorlunda. Det har blivit en snackis som fått många att fundera. Många, både föräldrar och barn, hör av sig. Det betyder mycket att veta att det finns ungdomar som ser upp till mig. Det känns som om jag gör något som är större än jag.

Stephanie Labbé – som tog OS-brons med Kanada 2016 och till hösten kvalspelar inför VM i Frankrike nästa år – har sex tidigare allsvenska säsonger på sitt cv. Tre i Örebro och tre i Piteå. Nu väntar till att börja med en fyra månaders sejour i Linköping.

Som kan bli längre.

– Absolut. Inte alls omöjligt. Vi får se hur säsongen går. Nu vill jag vara med och ta laget högre upp i ligan och göra det bra i Champions league. Det har alltid varit en dröm för mig att få spela där, säger hon.

Även om det inte blev några matcher där så har hon tränat med herrlaget i Calgary under hela våren och sommaren. Spelmässigt har hon gått nöja sig med matcher på något lägre nivå eftersom det ännu saknas proffsliga för damer i Kanada.

– Det känns bra i hjärtat att vara tillbaka i Sverige. Det var här jag startade min professionella karriär och här har jag spelat i så många år att det nästan är som hemma. Jag ville gå någonstans där jag vet att jag känner mig bekväm, vet vad jag kan förvänta mig och vet att jag gillar sättet som det spelas fotboll på.

Har du spelat med någon i laget tidigare?

– Inte med. Men mot väldiga många. Det svåraste i början blir att lära sig alla namn.

Hon skrattar.

Flickvännen Georgia Simmerling är kvar i Kanada, medan hunden Rio hängt med och flyttat in i lägenheten i Linköping. Mattes första insats i LFC-tröjan blir med all säkerhet träningsmötet med Eskilstuna på fredag.

Och om, eller snarare när, vi tar ett snack framåt hösten så blir det alltså på svenska.