Under fredagen kom förslaget från utbildningsdepartementet att ändra på utformningen av de svenska idrottsgymnasierna. Man vill ta bort nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU), men öka antalet riksidrottsgymnasium (RIG).
– Det ska vara för elever som verkligen är på elitnivå, säger utbildningsminister Anna Ekström till Dagens Nyheter.
I motala finns två riksidrottsgymnasium. Segling och triathlon. Joachim Willén, tränare på Motalas triathlongymnasium, tycker att det nya lagförslaget låter rimligt.
– Det låter klokt. Vi behöver satsa på dem som verkligen är elit. Det är bra att samla de bästa på ett ställe så de kan träna ihop och utvecklas. Det ger bättre kvalitet, säger han.
Men Willén ser också vilka problem som skulle kunna uppstå:
– Det är klart att vi inte får tappa några "Late bloomers". Men jag tror att det går att lyckas på flera sätt. Har man bra tränare och rätt klubb finns alla möjligheter att utvecklas. Vi har två bra linjer, och det verkar inte som att NIU har tagit fram så många till högsta elitnivån, säger tränaren och lägger till:
– Om drivkraften finns går det att skapa elit i en liten klubb också. Det finns enskilda fall som sticker ut, men generellt tror jag det är bra att samla de bästa.
Hur väljer ni på triathlongymnasiet ut vilka som ska bli antagna, för att få dit dem med störst förutsättningar att nå elitnivå?
– Det är en helhetsbedömning. Vi tittar mycket på vilket driv de har att träna och utvecklas. Sedan spelar betygen en stor roll, för vi har sett att om skolan inte fungerar är det svårt att få idrotten att fungera. Betygen är viktigt där. Sedan är så klart tidigare framgång en stor faktor, men det är inte det enda som påverkar bedömningen, säger Joachim Willén.
En annan del i det nya lagförslaget var att skolorna inte ska behöva betala utrustning för eleverna. Det fanns bland annat ett exempel på kritik när skolan inte bekostade hästar på ett ridgymnasium. Men i det nya förslaget görs ett undantag från principen om en avgiftsfri skola.
Joachim Willén meddelar att triathleterna i Motala inte påverkas av detta.
– Jag förstår att det blir en fråga i vissa idrotter, men för oss förändrar det ingenting. Ungdomarna äger sin utrustning för cykling, löpning och simning själva. Även läger har eleverna, eller deras föräldrar fått bidra till ekonomiskt.