Det är Riksidrottsförbundet (RF) som analyserar ansökan om riksidrottsgymnasium, RIG, från såväl Motala som den nya platsen Malmö.
Tre skäl finns framför allt till att välja bort Motala, enligt generalsekreterare Mikael Kjellander på Svenska triathlonförbundet. Dessa är:
1. Lågt söktryck. Bara en person har sökt till Motala till hösten 2025. 2. Målet att producera internationell elit, vilket är Rigs huvuduppgift, uppfylls inte tillräckligt i Motala. 3. Motala fyller inte sina platser.
– RF beslutar om det här och avgör frågan i juni. Vi tycker i och för sig likadant som RF. Men det handlar i botten om att RF står inför ekonomiska utmaningar där en neddragning av alla Rig väntar, säger Mikael Kjellander.
Motalatränaren Joachim Willén kommenterar skälet att internationell elit inte producerats:
– Jag kan delvis hålla med, det har varit för få som nått så långt. Några har lyckats, men få. Men det ligger i underlaget också, att sporten har för dålig ungdomsverksamhet i åldrarna 10-15 år, säger Willén.
Generalsekreteraren säger att han förstår att planen rör upp känslor i Motala.
– Inget lätt beslut. Rig i Motala har betytt oerhört mycket för svensk triathlon, säger han.
Samtidigt understryker Mikael Kjellander Malmös fördelar gentemot Motala:
Malmö har redan en etablerad triathlonmiljö genom en regional utbildning. Det finns en stor verksamhet där med 23 idrottsgymnasier i olika sporter och riksidrottsgymnasium i både simning och friidrott som triathloneleverna kan ha nytta av. Malmö har också angett att de har två 50-metersbassänger för simning.
– Motala har utmaningar med sin 25-metersbassäng som ska renoveras och vi vet inte i vilken omfattning och när det blir klart, säger Kjellander.
Att renoveringen av simhallen skulle ha någon negativ inverkan på triathlongymnasiet har Per Stark (M), vice ordförande i bildningsnämnden i Motala kommun, svårt att se.
– Vi tänker att det inte påverkar alls. För den ska vara igång under hela renoveringsarbetet. Och inom några år så kommer vi dessutom ha två bassänger att tillgå, säger Per Stark.
I Malmö finns också en stor idrottsakademi med tillgång till olika specialister, som exempelvis psykologer, samt en eftergymnasial miljö med riksidrottsuniversitet med elitinriktning. Det finns helt enkelt mer av resurser att tillgå i Malmö framåt, menar Mikael Kjellander.
– Motala har ingen sådan verksamhet efter gymnasiet alls, framhåller han.
Även om det inte finns någon eftergymnasial verksamhet menar Per Stark att det är möjligt att kombinera studier med en elitsatsning på orten.
– Jag tänker att vi har nära till kommunikationer och vi har supernära till Linköping och universitetet där. Så jag tänker att vi har det som krävs, säger han.
Bildningsnämnden beslutade så sent som i onsdags att ansöka om att fortsatt bedriva Rig för triathlon och segling i Motala. Stark berättar att de då inte fått information om den planerade flytten. Men så länge det inte finns något slutgiltigt beslut i frågan menar han att Motala tänker göra vad de kan för att utbildningen ska vara kvar i Motala.
– Inom politiken tycker vi det här är jättetråkigt och vill göra omtag för att se vad man kan göra, säger Stark.