Motala tennisklubb en 75-åring som växer

Padelboomen tackar Motala tennisklubb för. För lagom till klubbens 75-årsjubileum så har klubben fått ett rejält uppsving. Inte minst på ungdomssidan.

Ungdomarna i Motala tennisklubbs tävlingsgrupp tränar sju till tolv timmar i veckan. Att klubben nu när den fyllt 75 år fått fler ungdomar tror de att kan bero på padelboomen.

Ungdomarna i Motala tennisklubbs tävlingsgrupp tränar sju till tolv timmar i veckan. Att klubben nu när den fyllt 75 år fått fler ungdomar tror de att kan bero på padelboomen.

Foto: Thomas Augustsson

Tennis2021-03-19 18:45

Det vore lätt att tro att tennishallarna står tomma i takt med att padelfebern breder ut sig. 
Men det är faktiskt precis tvärtom. För första gången på åtskilliga år så stiger medlemsantalet i svenska tennisklubbar och Motala tennisklubb är inget undantag. 
– Vi har ökat antalet medlemmar med ungefär tio procent. Sen har antalet strötimmar som bokas i hallen ökat med mycket mer än så, säger Motala tennisklubbs ordförande Mathias Bentzer. 

Det som är extra glädjande för klubben, som för övrigt firade sin 75-årsdag för några veckor sedan, är att det är på ungdomssidan som medlemsökningen är som störst. 
Och när vi frågar de aktiva i MTK:s tävlingsgrupp vad de tror att är orsaken till att fler ungdomar nu fått upp ögonen för tennis så kommer deras svar snabbt. 
– Jag tror att det har med padel att göra. De har provat att spela det och då tänker de att tennis också är roligt, säger Emmy Fröjd Karlsson och de övriga i gruppen nickar instämmande. 

Nu lär det vara svårt att komma som nybörjare och hävda sig i tävlingsgruppen. För ungdomarna i den, som är 13-18 år gamla, tränar mellan sju och tolv timmar i veckan. Plus att de spelar på fritiden också. 
– Men det finns olika grupper för hur duktig man är. Så alla kan vara med, förklarar de. 

Att tennisen skulle få ett lyft av padelboomen menarordförande Bentzer och klubbens marknadsansvarige Kasper Jareblad inte är oväntat. 
– Vi har förutspått det hela tiden egentligen. Tennis är inte jättelätt i början om du inte har spelat innan. Där kommer padeln in som en jättebra inkörsport, säger Jareblad. 
– Racketsporter är inga konkurrenter till varandra. Intresset för den ena sporten väcker också nyfikenheten för den andra, fortsätter Bentzer. 

Så leende konstaterar de att tennisklubben känns som en väldigt ung 75-åring med en ljus framtid för alla åldrar och med planer för att locka än fler spelare till sig. 
– Vi har en vision om att få in fritidstennis så att fler ungdomar kan komma hit och hänga och spela tennis efter skolan. Sen har vi stor grupp äldre som spelar varje vecka som betyder väldigt mycket. Så vi har hela spannet, säger Bentzer. 

Och utanför väggen så har de som bekant själva två padelbanor för de som vill ägna sig åt båda sporterna. 
– Padeln är bara i sin linda för oss. Nu ska vi dra igång seriespel och det har det varit ett jätteintresse för, säger Jareblad. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!