Sponsorn talar ut om ÅFF-tränare

Han är mannen alla pratar om. Per Lindqvist, sponsor till Åtvidabergs FF. Hur mycket har han egentligen påverkat beslutet att byta tränare?

26 maj 2019 08:00

I puben på det Fanzone som han och bandyledaren Börje Johansson har byggt upp på Kopparvallen berättar Lindqvist för Sporten om sin del i beslutet att byta tränare.

– Du vet vad jag har tyckt, jag har sagt och skrivit det tidigare. Tränarbytet är inte fel. Men det är min åsikt som privatperson och jag har inte påverkat klubbens beslut. Den som tror det gissar bara, säger han.

Per Lindqvist är från Sturefors från början, men har bott i Åtvidaberg sedan 1987. Sedan dess har han hållit på ÅFF och stöttat klubben. Som företagare har han också sponsrat klubben allt mer.

– Men egentligen är jag hockeykille. Jag har följt LHC sedan 1979 och jag sponsrar LHC mycket mer än ÅFF, säger Lindqvist.

Genom sin samling företag Germundia holding är Per Lindqvist med och sponsrar ÅFF. Men han värjer sig mot benämningen ”storsponsor”.

– Jag är en av flera sponsorer till ÅFF. Det är inte bara jag, säger han.

Men Lindqvist är viktig för ÅFF. I höstas låg klubben efter med löner och då gick han och hans företag in och täckte upp för pengar som saknades till löner och sociala avgifter. Tre månaders löner handlade det om.

– Vi fick hjälp då, men vi gick 615 000 kronor i vinst till slut och även i år ska vi göra en halv miljon i vinst. Vi gör ingenting för pengar som vi inte har, säger ÅFF-ordföranden Ingvar Gustavsson.

ÅFF-basen säger att tränarbytet i veckan, när Rickard Johansson sparkats och ersatts av Tor-Arne Fredheim, inte kostat ÅFF en krona. Det är en grupp företag, där Per Lindqvists företag ingår, som gått in och betalat vad det kostar. Det är en extern finansiering.

– I onsdags fick jag frågan av Ingvar att vara med och finansiera tränarbytet. Vi sade ja, men det är flera andra som gått in också. Att det skulle bli Fredheim visste jag inget om före vi fick frågan, säger Per Lindqvist.

Enligt Per Lindqvist var det i fjol ett företag som stoppade sin sponsring till ÅFF på grund av att det inte hände saker som sponsorn ville skulle hända. En uppgift som Ingvar Gustavsson bekräftar, det var ett lån som skulle betalas tillbaka. Snabbare än vad som annars kanske hade behövts.

– Det är så det fungerar. Som sponsor accepterar man det som händer i klubben, eller så lämnar man. Det är klart vi diskuterar saker och i våras hade jag en lunch med Rickard Johansson där jag sade vad jag tyckte. Det var efter de uttalanden jag gjort på Facebook som var lite "klantiga". Jag har sagt till Roger Ekström på möten med honom vad jag tycker om LHC också. Så fungerar det, säger Per Lindqvist.

Men från att tycka saker till att vara med och påverka saker är steget långt och både Lindqvist och Ingvar Gustavsson hävdar att så inte är fallet när det gäller ÅFF senaste veckan.

– Det har varit tät dialog med sportgruppen och styrelsen var enig i beslutet, säger Gustavsson.

Vad säger du om veckans beslut?

– Rickard är en bra kille och ett tråkigt beslut att ta. Men nu får vi se fram emot en härlig match här, säger ÅFF-ordföranden.

Per Lindqvist säger som privatperson att han tycker att det hattats för mycket med spelsystemet under Rickard Johansson. Men Lindqvist vet inget om Tor-Arne Fredheim.

– Jag hoppas att det blir bra, säger Per Lindqvist som säger att hans hjärta klappar för ÅFF och att han vill göra saker för att lyfta klubben. Som det nya Fanzone.

– Jag försöker hitta fler sponsorer till ÅFF också, säger Per Lindqvist samtidigt som det applåderas när det görs förhandsintervjuer i Fanzone inför matchen mot Tvååker.

Efter matchen mot Tvååker, 1–2-förlust, säger Per Lindqvist:

– Det var för dåligt i andra halvlek. Men det går inte att säga något efter bara två träningar. Jag hoppas att det blir bättre nästa match.

ÅFF möter nu Lund borta på torsdag och sedan Lindome borta på söndag.

Bottenkampen fortsätter, med Per Lindqvist på tå vid sidan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius

Ämnen du kan följa