Tonder tog chansen: "Vill köra mer i Sverige"

Piraterna hamnade snabbt i underläge mot Lejonen. Men de hängde i och skapade spänning hela vägen. Bland annat tack vare Mateusz Tonder, som tog två viktiga heatsegrar. "En bana som passar mig", säger polacken, som vi intervjuar med hjälp av hans engelsktalande mekaniker.

Mateusz Tonder i vit och Jakub Jamrog i gul ordnar Piraternas första femetta.

Mateusz Tonder i vit och Jakub Jamrog i gul ordnar Piraternas första femetta.

Foto: Jonatan Häggström Wedding

Speedway2021-07-20 22:10

Piraterna var nederlagstippat inför bortamatchen mot Lejonen. Och det började som väntat med att hemmalaget drog ifrån. De ledde med tio poäng efter bara fyra heat. 

Men i sjunde heatet kraschade Nikolai Klindt allvarligt. Lejonens dansk körde ihop med Piraternas Jakub Jamrog och flög över sitt eget styre ner på backen. 

– Det är tyvärr en del av sporten, men det är aldrig roligt att se. Det spelar ingen roll om det är vår eller deras förare. Förhoppningsvis har det gått ganska bra och han får ett snabbt tillfrisknande, säger Piraternas lagledare Daniel Davidsson efter kraschen. 

– Det är baksidan med den här sporten. Tråkigt. Jag önskar honom all lycka och hoppas att han blir bättre snart, säger Piraternas Mateusz Tonder om Nicolai Klindt.

Och just Mateusz Tonder bidrog till att Piraterna kom in i matchen efter Klindts krasch. Tonder kom ut först i omstarten och vann det sjunde heatet, före lagkamraten Jamrog. Därmed blev det en femetta för Piraterna. 

– Det kändes fantastiskt. Det här är en bana som passar mig väldigt bra. Jag gillar den, säger han. 

Efter femettan började Piraterna köra allt bättre. Och efter att Mateusz Tonder tillsammans med Oskar Fajfer ordnat ytterligare en femetta i heat 13 såg det ut att kunna bli en poäng. Då hade Piraterna bara fyra poäng upp med två heat kvar.

– Han började tveksamt, men sedan kom det igång. Om vi ska ha chans att vända måste vi ha fler än två förare med, och idag kom både Tonder och Jamrog igång efter ett tag. Det var kul för dem, säger lagledaren Daniel Davidsson.

 Men till slut var det ändå Lejonen som drog längsta strået och vann med 49-41. Detta efter några omtvistade domslut. 

I heat 14 var Piraternas Jakub Jamrog jämsides med Robert Lambert när de gick i mål, men Lejonens förare bedömdes komma före. I sista heatet blev sedan Oskar Fajfer utesluten när tejpen fastnade i hans hjälm. 

– Att hjälmen tar är solklart, men det får den göra. Man kan inte med säkerhet säga att han är i tejpen mer än så. Sedan är det svårbedömt med Jamrog också, jag tycker han är minst jämsides. Det är inte solklart att det blivit fel, men jobbigt att få flera domslut emot sig så här, säger Daniel Davidsson. 

Nu blev det förlust, men med bud på mer för Piraterna. Och nu ser Mateusz Tonder fram emot fler matcher. 

– Jag var besviken efter debuten (då det blev noll poäng för Tonder). Därför var jag laddad inför idag och ville ha fler poäng. Nu är jag glad över den individuella insatsen, även om vi hade velat vinna. Jag ser fram emot fler matcher nu och vill köra mer i Sverige. Förhoppningsvis kan vi vinna nästa match.

Matchfakta

Lejonen-Piraterna 49-41

Piraternas poäng: Oskar Fajfer 13, Tomas H Jonasson 13, Mateusz Tonder 9, Jakub Jamrog 6, Rasmus Broberg 0, William Björling 0

William Björling i samspråk med lagledaren Daniel Davidsson. 21-åringen var tillbaka på sin förra hemmabana, då han körde för Lejonen tidigare.
William Björling i samspråk med lagledaren Daniel Davidsson. 21-åringen var tillbaka på sin förra hemmabana, då han körde för Lejonen tidigare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!