Johan Anderberg är till vardags projektledare i Malmö. Men tolv tisdagar om året är han elitseriedomare i speedway. Det är en otacksam position, man har ingen att bolla domslut med och är helt själv när rätt beslut ska fattas inom en tiondels sekund.
–Det är klart att lagledare och förare inte alltid håller med mig men man får en magkänsla och den är oftast rätt. När man kollar på repriser är det oftast bara för att bekräfta min magkänsla. Jag tror inte jag har tagit tillbaka ett domslut någon gång. Det är jag som bestämmer även om lagledare ringer upp och försöker påverka, men de lyckas aldrig.
Lyckas förarna påverka?
– Nej, under lagtävlingar får inte förarna ringa upp till oss, det får de bara göra när det är individuella tävlingar. Visst händer det ibland att förare ringer under lagtävlingar men då behöver vi inte svara.
Johan Anderberg körde speedway i Malmölaget Gnistorna. Sedan när han slutade med speedway behövdes det domare i södra Sverige och han tänkte, varför inte, och påbörjade sin domarutbildning. Han har dömt speedway i 15 år och elitserien i nio år. Det har skett en del förändringar inom speedwayen under åren.
– Jag tycker mycket har blivit bättre. Det har blivit en väldigt bra dialog med lagledare och annan tävlingspersonal. Vi har våra racemöten innan match men ibland har vi även racemöten efter match där man pratar med lagledarna om matchen och där jag får en chans att förklara mig, hur jag tänker och bedömer olika situationer.
Trots sin mångåriga erfarenhet som domare på den högsta nivån i Sverige blir det ibland situationer där både förare, lagledare och publik tycker att han har gjort fel. Då har det faktiskt hänt att han har blivit hotad.
– Jag har blivit hotad av både lagledare, förare och publik. Lika lätt som du får tag i mitt telefonnummer lika lätt är det för publiken. Två gånger har det ringt hos mig och jag har blivit hotad. Men vad ska man säga, det är inte kul såklart.
Du kontaktade inte polis?
– Nej jag var inte orolig direkt, men det var ju inte så trevligt. Men jag tyckte det var bättre att bara låta det vara. Jag vill inte ha någon stor uppståndelse kring det, sporten behöver inte den typen av rubriker. Sedan när det varit lagledare tycker jag att det varit lite tråkigare eftersom sporten är så liten, alla känner ju varandra.
Hur är det annars att vara domare idag?
– Det är kul att vara domare, man blir inte rik på det direkt. Men det är klart det är tufft, man får ta svåra beslut men det viktigaste är att efter en tävling ska man känna sig nöjd. Det betyder inte att lagledare är nöjda med din insats ,det är en helt annan femma. Det är väldigt viktigt att skilja på.
andreas.ekstrom@mvt.se