Förslaget att Motala kommun skulle rädda Piraterna genom att köpa anläggningen för över två miljoner mer än vad de själva låtit värdera anläggningen till har väckt starka reaktioner. Oppositionen har ställt sig tveksamma till en räddning över huvud taget, men framför allt andra idrottsföreningar har ifrågasatt varför speedwayklubben ska få en specialbehandling. Och nu backar S och V.
– Vi har resonerat lite och tittat på underlaget. Vi har funderat över om det går att förändra eller om det här förslaget var det bästa och vi har kommit fram till att vi ändå vill ändra det, säger kommunalråd Camilla Egberth (S).
LÄS MER: Revisorerna tipsade om Piratutbetalning
Det nya förslaget som formellt kommer att presenteras på kommunfullmäktiges möte på måndag är att kommunen köper anläggningen för 4,2 miljoner kronor. Det är exakt det värde som kommunens värdering kom fram till.
– Detta innebär också att vi inte kommer att kräva att Piraterna löser de lån som de har till oss. De kommer att kvarstå och Piraterna ska fortsätta att betala av på dem, säger Camilla Egberth.
Varför ändrar ni er?– Vi fick rådet att lösa alla delar mellan Piraterna och kommunen och börja om på noll. Då var det inte orimligt att köpa anläggningen för ett värde som landar mellan deras värdering på 10 miljoner och vår på 4,2. Men vi tycker ändå att det här blir en bättre lösning, säger Camilla Egberth.
Att Piraterna inte får 6,3 miljoner kronor som det första förslaget talade om innebär enligt kommunalrådet ändå att de räddas från en konkurs. Enligt henne är det också det besked som man fått från klubben.
– Vi har lyssnat av opinionen och vi har också sett att med den här lösningen så får vi ändå rådighet över området samtidigt som Piraterna får en nystart och räddas från konkurs, säger Camilla Egberth.
Piraterna har haft det tufft med ekonomin. Är ni oroliga att de inte kommer att kunna betala lånen framöver?– Det gäller för oss att fortsätta jobba med föreningen. Vi har stötta många föreningar som haft det tufft med ekonomin. Men vi tycker att Piraterna ska få samma förutsättningar som alla andra. De ska inte ha någon speciallösning, säger Camilla Egberth.