Hon bestämmer när starten går – möt Emmy Malmberg

Indianerna-Piraterna i maj i år var Emmy Malmbergs debut som domare i Bauhausligan i speedway. Ett par matcher senare börjar hon bli lite varmare i den blåa domarskjortan från Svemo.

Emmy Malmberg på sin plats i domartornet. Trots att hon fick höra att hon skulle få till sig en del hat på grund av att hon är en kvinnlig domare har hon inte märkt någonting av det.

Emmy Malmberg på sin plats i domartornet. Trots att hon fick höra att hon skulle få till sig en del hat på grund av att hon är en kvinnlig domare har hon inte märkt någonting av det.

Foto: Andreas Ekström

Speedway2023-07-08 07:00

 – Man känner hur det pirrar i kroppen oavsett vilken match man dömer, säger hon.

En speedwaydomare befinner sig oftast mitt i händelsernas centrum under en match. Det är arga lagledare som ringer och skäller på en från en telefonkiosk i depån. Det är förare som kraschat och man ska ta beslut om vem som ska bli utesluten. Ett enda misstag kan vara förödande. En felaktigt utesluten förare kan vända en hel match och alla domslut ska tas så snabbt som möjligt. 

Mitt i allt detta befinner sig Emmy Malmberg, 25 år från Oskarshamn, domardebutant i Bahausligan och ensam kvinna på den posten i Sveriges högsta speedwayserie. 

–Man ska ha en pirrande känsla i magen när man dömer för det är verkligen roligt. Det är en nervkittlande sport där allting står på spel med tajta omkörningar och så känner man nu händer något men så gör det inte det. Då står man på tå, säger Emmy Malmberg, som tillhör Västervik speedway då varje domare måste vara medlem i någon klubb i Sverige, enligt reglementet.

Hur kommer det sig att en 25-åring från Oskarshamn nu lyckats slå sig in i den absoluta domareliten? 

Emmy själv menar att det nog alltid varit ett självklart val men att det gått lite snabbare än vad hon ursprungligen tänkt sig. Speedwayintresset startade i Målilla och Dackarna. Hon och familjen började åka dit när Emmy var tio år och ganska så omgående började de engagera sig i föreningen. 

– 2005 gick jag på speedway första gången, mamma hade vunnit biljetter till Dackarnas match. Sedan blev det fler matcher och från 2007 har vi inte missat många matcher. Vi blev funktionärer och hjälpte till i entrén. 

Hon började döma när hon var runt 20 år först kollade hon om fick bli Dackarnas domare men så blev det inte utan klubben sa nej och hon hamnade hos Västervik.

Till att börja med var det främst ungdomstävlingar och division ett-speedway. Men desto fler timmar hon gjorde i domartornet desto fler blev uppdragen. Hon fick döma Allsvenskan efter ett tag och till i år hoppade hon upp ytterligare ett snäpp.

– Innan jag började domarutbildningen hade jag som mål att jag skulle gått klart den när jag var 25 och döma elitserien när jag är 40 år. Jag ska också bli internationell domare men där har jag inte satt någon ålder. Däremot skulle jag gå den utbildningen är det klart att döma internationellt vore ett stort mål men det är inget jag prioriterar. Just nu vill jag känna mig trygg som Bauhausdomare. 

Varför ville du bli domare?

– Jag var 17-18 år och brukade kommentera domsluten både från läktaren och hemma i tv-soffan.  Någon frågade mig om jag inte skulle bli domare. Jag svarade nej men tanken satt i och till slut skrev jag till Krister Gardell (speedwaydomare, reds anm.) att jag vill gå bredvid och se hur det var. Jag fick följa med honom en match i Målilla och efter den dagen ville jag bli domare. 

Motorsport är mansdominerat. De flesta kvinnor som syns på en speedwayoval syns oftast runt omkring och är klassiska eldsjälar. I depån är det tydligt både förare och lagledare är män. Och bland domarna i Bauhausligan finns det namn som Ola Hansson, Stefan Andersson Skill och domarbasen heter Johan Anderberg. Men att det är mansdominerat är inget som påverkat Emmy. 

– Jag skulle inte säga att jag har haft några problem med det. Folk sa att jag skulle få höra mycket hat och sådant för att jag är en kvinnlig domare. Men jag har inte hört ett dugg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!