Skånepågen Mathias Thörnblom är en av få svenska förare från Sveriges sydligaste landskap. Hemma i föräldrarnas radhus, strax utanför centrala Malmö, finns speedwayverkstaden i garaget. Fotografier från en tävling hänger på väggarna. Det är också i radhuset som Sporten träffar nyförvärvet.
– Det är bilder från Vetlanda. I bakgrunden syns bland annat dansken Patrik Hougard, säger Mathias Thörnblom på sin utpräglade lite sävliga Malmöitiska.
Han har nyss kommit hem från EM-kvalet i Terenzano i Italien, som kördes tidigare i veckan. Det gick inte så bra som han hoppats.
– Banan var inte alls bra. Jag tog nio poäng och missade att gå vidare från kvalet med en poäng, säger han.
Att det blev just speedway för Mathias Thörnblom berodde på ett kort litet ögonblick i hans liv. Han kommer inte från någon speedway- eller motorsportfamilj. Men en dag när han var runt tio år såg han en lapp på anslagstavlan i den lokala närbutiken. Där stod det att man fick testa på knattespeedway på motorstadion i Malmö. En gnista tändes hos den unga Mathias.
– Jag visste knappt vad speedway var när jag såg en lapp i Konsumbutiken. Man tyckte att det såg häftigt ut och ville prova det, man gillade ju motorcyklar redan då även om jag inte körde motocross eller något sådant. Utan jag cyklade mest mountainbike, hoppade med cykeln och körde på bakhjulet. Jag kände ändå att jag ville prova på och fick köra det efter ett halvår eller något sådant.
Han var en speedwaytalang, det syntes omgående efter att han gjort sin första start. Tränaren som höll i prova-på-speedwayen ringde till Mathias pappa efteråt och var helt lyrisk över att han hade klarat av att hålla full gas direkt. Därefter gick det snabbt. Första året bar det av till Polen för världsmästerskapen i 80-kubik. Under den här perioden fanns det en hel del svenskar som sedermera skulle komma att köra i Elitserien, bland andra Anders Mellgren, Anton Rosén, Jakob Thorsell och Viktor Palovara, som han tävlade emot.
– Åren på 80-kubik var väldigt roliga. Jag började tävla ganska snabbt och efter bara ett litet tag ringde förbundskaptenen för landslaget och sa åt pappa att jag skulle göra VM. Han förstod ingenting. Han tyckte att jag precis hade börjat köra. Och första VM gick bra. Jag tror att jag tog mig till semifinal.
När han var 16 år klev han upp på en stor cykel. Karriären tog inte fart med en gång. Men sakta men säkert, år för år har han blivit bättre. Förra året höjde han sitt snitt med en hel poäng till 1.356. Men precis som så många gånger förr kom snittreglerna emellan, något som han också beskriver som en av sina största motgångar. Detta trots att han brutit ett gäng ben i kroppen och fått några hjärnskakningar.
– Jag har väl inte haft några direkta motgångar tycker jag väl men det är väl snittet som påverkat mig. Jag har blivit lite lidande av snittreglerna, precis som nästan alla andra svenskar. En säsong kraschade jag i Västervik och slog ut mina tänder.
Han har hela tiden kört på trots de bakslag han har fått, även om han själv knappt ser dem som hinder. Att lägga släpskon på hyllan och arbeta med något vanligt jobb har aldrig varit aktuellt. Tävlingsdjävulen brinner för starkt.
– Jag älskar att vinna. Det är en skön känsla när man vinner ett heat. Det är framförallt tävlingsgrejen som gör att man fortsätter sedan har det blivit en livsstil också nu när man kört så länge, säger han.
Att han inte tog plats i Lejonen till nästa år gjorde att klubbens lagledare Anders Fröjd tog kontakt med Daniel Davidsson. Utlåningen från Lejonen var ett faktum och resten är så att säga historia och nu ska skåningen representera Piraterna under 2023.
– Jag fick inte plats i Lejonen för jag hade ju kört upp mitt snitt och de vill ju kvar världsstjärnorna, hade jag stannat där hade jag inte fått köra alla matcher och jag vill ju köra så mycket som möjligt. Jag snackade med Anders Fröjd. Han snackade med Daniel om att jag skulle gå dit på lån och alla tyckte att det var en bra idé.
Målbilden för året är solklar både vad gäller för Piraterna och individuellt.
– Målet är slutspel med Piraterna, i alla fall för mig och klubben har säkert samma mål. Sedan individuellt är det bland annat att ta mig till pallen på individuella SM-finalen och väl där kan allt hända, säger Piraternas nya svenska speedwaystjärna.