Ja, det var intressant att göra ett besök på Piraternas styrelsemöte på Dunteberget. Piraternas ledning uttrycker nu i idrottstermer den kamp som klubben går igenom för att överleva.
"Vi ska dra det här in i kaklet."
"Vi kommer inte sjunka utan strid."
Den som följer Motalaidrotten vet att den gängse uppfattningen i stan är att Piraterna fått ett stöd av kommunen som inte är rimligt. Så stort tycker allmänheten att stödet har varit. Allt för stort. Till och med protestbrev från övriga idrottsklubbarna har varit på gång, men dragits tillbaka. Det har stuckit i ögonen på många när Piraterna "hållits under armarna" av Motala kommun, genom förmånliga lån och köpet av arenan för några år sedan.
Kommunens ledning med kommunalrådet Kåre Friberg (M) i spetsen har tydligt också tyckt när Piraternas ekonomiska kris kommit i dager i höst att klubben får klara sig själv nu.
Det är så här bilden har varit i Motala senaste åren och många menar också att årets publikkris beror på att Motalaborna är förbannade på Piraterna för att klubben inte skött sig. Folket har vänt sitt gamla guldlag ryggen.
Med det är det intressant att se och höra Piraternas styrelse och dess ordförande Sven Gustafsson. Piraterna har en helt annan uppfattning. Piraterna ser sig helt styvmoderligt behandlade och ser sig inte ha fått något stöd alls. Klubben har lånat pengar, inte fått några. Klubben har också sålt sin anläggning.
"Vilken husägare vill inte ha rimligt betalt om man säljer huset", resonerar Sven Gustafsson.
När IFK Motala har vaktmästare till hjälp, kommunala avlönade sådana, för att fixa den is IFK spelar på så menar Piraterna att man på Duntis inte får någon sådan hjälp. Och isstadion och Dunteberget ska ses som två jämförbara kommunala anläggningar. När Borens IK får ett nytt klubbhus byggt av kommunen för ett antal miljoner har Piraterna byggt sina hus själv. Det är också två jämförbara kommunala anläggningar. Och kommunen har köpt de hus som Piraterna byggt och tidigare ägt.
Folket i Motala tycker att det är skandal hur mycket kommunalt stöd som Piraterna har fått. Men Piraterna tycker att det är skandal hur mycket kommunen har struntat i ortens största idrottslag.
Piraterna bygger sitt resonemang kring fakturor på 3,4 miljoner kronor på muntliga överenskommelser med tidigare politiska styret och med tjänstemän som slutat. Det blir spännande att se hur giltiga sådana "avtal" kan vara.
Piraterna vill i alla fall ha det som underlag till förhandling och det är alltså kommunen som ses som räddningsplankan inför elitserien 2020.