Speedwayklubben ansökte om investeringsbidrag på 418 000 kronor, vilket en hel ny luftsarg kostar. Piraterna har redan lagt ut 225 000 kronor för den halva del som krävdes för att få köra i elitserien i år.
Kommunen har haft svårt att placera ärendet, men på onsdagen bestämde en helt enig bildningsnämnd att ge noll kronor i investeringsbidrag till Piraterna för luftsargen.
Per Stark, M, är ordförande i kultur- och fritidsutskottet och förste vice ordförande i bildningsnämnden.
Han motiverar beslutet med att Piraterna inte har så mycket barn och ungdomar och att bildningsnämnden vill gynna bredden först och främst. Det är tuffa tider också och det är många som vill ha.
– Totala investeringsbudgeten är på 500 000 och Piraterna sökte 418 000 så det hade ätit upp budgeten. Bildningsnämnden prioriterade barn och ungdomsidrott och landsbygd. Det har totalt kommit in ansökningar på sammantaget 1 563 359 kronor från 13 föreningar så det är tuffa prioriteringar. Det är väldigt viktigt att veta i detta sammanhang. Sen är Piraterna en fantastisk förening och deras verksamhet är väldigt uppskattad, inte tal om annat, säger Per Stark.
– Jag vill förtydliga att vi var helt eniga i nämnden, men vi frågade oss också om det här var rätt forum för frågan, fortsätter Per Stark.
Piraternas ordförande Conny Svärdvall blir nästan bestört när han nås av nollkronorsbeskedet via tidningen.
– Det var en överraskning. Vi hade absolut räknat med stöd. Man undrar ju hur länge vi kan hålla på när de här beskeden kommer. Jag vill inte gå ut så hårt nu, men vi ska ha ett möte med Mark Henriksson (KS-ordföranden), säger Conny Svärdvall.
Piraterna ligger ute med 225 000 kronor för den halva luftsargen som var en förutsättning för att arenan skulle godkännas för ligan. Andra halvan ska bytas senare och därför söktes det bidrag på 418 000 kronor.
Det här beskedet från kommunen läggs till att det så kallade "elitstödet" halveras i år och helt tas bort nästa år.
Kommunen äger Duntebergets speedwaybana sedan köpet 2017 och Piraterna hyr nu in sig och driftar den mot bidrag.
Conny Svärdvall efterlyser rättvisa mellan Motalas kommunala arenor.
– Bordtennisen fick stöd till ett nytt golv som bara behövdes för eliten. Bandyn har vaktmästare på plats och hyr till en väldigt låg kostnad. Vi har en helt annan hyra. Det här är inte rätt, vi hoppas att det kan tas upp i någon annan instans, tycker Conny Svärdvall.