Speakerduon med koll

Robin Nilsson och Christian Holmudd är grabbarna som ser till att stämningen är på topp runt om på festivalområdet. I princip samtliga högtalare är kopplade till deras två mikrofoner och det är få sekunder som de har chansen att vila stämbanden och fylla på med vätska.

23 juli 2016 11:27

Om du är obekant med en sport är det alltid skönt att kunna bolla lite tankar och idéer med någon expert.

På Folkracefestivalen är det Robin Nilsson, 23, och Christian Holmudd, 37, som fungerar som den talande informationstavlan. Vi möter upp dem högst upp i speakertornet för en snabb pratstund i den korta pausen.

Hur är läget?

– Det är bra är det. Det är festi­val, bra väder och humöret är på topp, svarar Christian, speakern från Linköping.

Vad tycker ni om racingen, är det mycket att kommentera?

– Jo men det är det. Fram­förallt gör det här alternativspåret som man kör med i Motala att det hela tiden skiftar placeringar. Det finns alltid något att prata om, säger Christian.

Robin Nilsson, ursprung­ligen från Mjölby men bosatt i Strängnäs, fyller i:

– Sen har det kanske varit lite tunt i år jämfört med hur det har varit de andra dag­arna, just actionmässigt, men det kommer framförallt lördag morgon fram till söndag. Då är det som bäst.

Ni är en duo som åker runt i landet?

– Ja, hehe. Det är vi till viss del. Dels med den här festi­valen sen även med Rallycross SM. Det är ett inoljat samarbete, säger Christian och Robin fyller i:

– Sjukt inoljat. Det är väl fjärde året som vi kör den här festivalen, säger Robin.

När man hör Robin och Christian kommentera slår det en ganska snabbt att de har bra koll på de flesta förarna. Christian menar att det är en kombination av både förarbete och genuint intresse.

– Det går inte att komma upp hit i speakertornet och tro att man är kung. Det är förarbete som krävs. Vilka har presterat tidigare? Hur har de kört på festivalen tid­igare år och hur är trenden i år? säger Christian och fortsätter:

– Lika så innan tävlingen startar vill man alltid gå runt i depån och snacka med förarna. Känna av pulsen på förarna.

För ni anteckningar eller hur gör ni?

– Det ligger i databanken här uppe. Där är vi lika både Robin och jag, säger Christian och pekar på huvudet.

– Vi är runt och jobbar från Östersund i norr och söderut i hela landet. Man får en bred kunskap om de bästa förarna,­ avslutar Christian innan det är dags för honom att kommentera igen.

Vi tar ett sista snack med Robin under hans korta paus och frågar vilka förväntningar de har inför finaldagarna.

– Höga förväntningar. När det börjar vankas slutomgångar har både vi och för­arna höga krav. Då blir det kanske den bästa folkracen på hela året.

Det är finaldagarna man ska gå på?

– Ska man nån gång titta på folkrace så är den bästa folk­racen som finns nu på söndag från klockan tio till sjutton i Motala, avslutar Robin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Björk

Ämnen du kan följa