Det hänger skridskor på väggen. I övrigt går det att se en slipsten, ett bord och två stolar. Vi befinner oss i Maif-skrinnarnas klubblokal på Isstadion, och det var här allting började för 19-åriga skridskoåkaren Tina Svensson.
Nu bor hon i Göteborg och är med i SOK:s (Sveriges olympiska kommité) satsning mot OS 2026 i Italien, men det var lite av en slump att Tina Svensson över huvud taget upptäckte skridskoåkningen.
– Jag var åtta år och hade en kompis på gatan som åkte inlines mycket på sommaren. Sedan på vintern åkte hon skridskor istället. Det var då jag testade och sedan var det så kul att jag fortsatte, berättar Tina.
Vad var det du fastnade för?
– Svårt att förklara. Men iskänslan och farten typ.
Tina Svensson körde på i Motala AIF, tränade på och blev allt bättre på skridskor. Men hon medger att det var rätt tröttsamt ett tag, när hon mest körde själv på bandybanan.
– Jag hade tränaren Mats Åkesson som hjälpte mig väldigt mycket. Men annars var jag ofta själv på bandyplan, och det var inte särskilt kul så klart. Svårt att motivera sig då.
Tina Svensson var i ett vägskäl av sin skridskokarriär, men för ett år sedan blev hon uttagen till SOK:s satsning "olympisk offensiv". Där är hon en av åtta skridskoåkare som ingår i en träningsgrupp, som ska bidra till att de får bra utvecklingsmöjligheter.
– Det kändes jättekul att någon ville satsa på mig. Jag hade nog aldrig vågat satsa själv, men nu kände jag att det här passade perfekt. Allt gick bra med skridskoåkningen och jag ville ge det en chans, så det var bara att hoppa på, berättar Tina Svensson.
Sagt och gjort. Inför sista året på gymnasiet flyttade Motalatjejen till Göteborg för att läsa klart studierna där, samtidigt som hon tränade med andra talangfulla skridskoåkare.
Den framgångsrike skidskyttetränaren Wolfgang Pichler hjälper till med fysträningen och träningscheman. I satsningen får skridskoåkarna även möjlighet att åka på träningsläger. Bra utvecklingsmöjligheter helt enkelt.
– Det här är jätteviktigt. Precis vad svensk skridsko behöver för att det ska hända någonting, säger Joel Eriksson, som är tränare för Tina och de andra skridskoåkarna i SOK-satsningen.
– Om man tittar på skidskyttet fanns det ingenting där för några år sedan. Men så kom Wolfgang (Pichler) och samlade det i grupper. De började träna tillsammans i Östersund, vilket har gett en positiv effekt. Vi försöker göra lite samma sak med skridsko i Göteborg, berättar han.
Målet är framför allt framgångar i OS 2026 och 2030, men Joel Eriksson har även förhoppningar om att någon ska kunna lyckas bra tidigare än så, kanske redan i OS 2022. Han betonar dock att projektet är väldigt långsiktigt.
När det kommer till Tina Svensson tycker tränaren att hon gjort bra framsteg:
– Hon är stark fysiskt. Vi hade backintervaller igår (tisdag) och då såg hon väldigt stark ut. Wolfgang tränade med oss då och han tyckte att hon såg väldigt bra ut. Det gäller bara att få till de tekniska bitarna ännu bättre också. Tina började träna mycket och hårt ganska nyligen. Det är en lång bit kvar, men förhoppningsvis kan hon börja kvala in på världscuper, säger Joel Eriksson.
Tina själv säger att just tekniken är något hon jobbar med, men att det är svårt med tanke på att det inte finns några fullstora skridskobanor i Sverige.
– De gånger vi åker på läger är egentligen enda chansen att känna på stor bana. Fysiskt är jag bra med, men tekniken måste jag träna mer på.
Trots att hon numera bor och verkar i Göteborg är det fortfarande i Motala AIF:s dress Tina Svensson tävlar. Förutom när hon representerar landslaget då förstås. Och just att få dra på sig den blågula tävlingsdressen är något speciellt.
– I Sundsvall 2017 var första gången jag tävlade för landslaget. Det kändes annorlunda. Man var mer nervös på något sätt. Sedan gick inte den tävlingen så bra heller.
Hon tränar ungefär tio pass varje vecka och har höga ambitioner med sitt idrottande. Just nu hoppas Tina Svensson få tävla i Väldscupen, men när hon börjar prata om mer långsiktiga mål får 19-åringen något drömskt i blicken.
– Jag vill bli så bra som möjligt. Om den här satsningen rullar på och fortsätter hoppas jag komma till OS 2026. Och om jag kommer dit är det vinst som gäller. Det gäller att sikta högt, annars kan man inte hålla på.