Sveriges olympiska kommitté inledde i somras projektet Olympisk offensiv. En satsning där ett 20-tal unga talanger ska få bästa möjliga förutsättningar för att till de olympiska vinterspelen 2026 kunna vara med och slåss om medaljerna.
I satsningen ingår aktiva från skridsko, curling, kälksport och skidskytte.
En av de aktiva som valdes ut för att ingå i satsningen är Maif-skrinnarnas Tina Svensson. Något som hon trots att hon under 2019 vann dubbla guld på JSM inte hade räknat med.
– Jag blev väldigt förvånad. Jag hade hört att det pratats om att sätta ihop en träningsgrupp. Men att jag skulle vara aktuell för den och att det var SOK som låg bakom den och att det skulle vara så här seriös hade jag inte kunnat tro, säger Tina när vi träffas på K-Bygg arena när hon är hemma och hälsar på i Motala.
Sedan i augusti bor hon i Göteborg precis som de övriga sju skridskotalangerna som ingår i satsningen. Och träningsmängden. Ja, den har utökats en aning konstaterar hon.
– Den har väl ökat med 500 procent. Från tre-fyra pass i veckan till att jag nu kör två pass om dagen. Sen är det mycket mer professionell träning. Det är mycket mer uppstyrt både på och utanför isen, säger Tina och visar leende sitt minst sagt späckade träningsschema.
Hur har kroppen reagerat på den omställningen?
– Det har gått bättre än förväntat. Jag tror att jag är ganska lättränad så jag har inte dragit på mig några skador. Schemat ser rätt maffigt ut när man tittar på det. Men det går ändå rätt bra när man får dela upp det. Det blir ett par timmar på morgonen och så några till på eftermiddagen.
Den som ansvarar för träningen är Joel Eriksson som 2010 tävlade ihop med tidigare Maif-skrinnaren Daniel Friberg i OS i Vancouver.
Att ha en tränare som vet vad som krävs för att nå hela vägen till den yppersta världseliten menar Tina är en stor fördel.
Och om inte det räcker så är ett annat minst sagt välkänt namn huvudansvarig för utvecklingen av talangerna i projektet.
För det är Wolfgang Pichler som fått något av kultstatus i svensk idrott efter sina år som tränare för skidskyttelandslaget. Där mer än en åkare vittnat om hans tuffa träningsupplägg.
– Han har koll på precis allt vi gör. Är vi ute och cyklar så har han koll på puls, hastighet och hur många watt vi har tryckt. Han är en riktig siffernörd. Men han är jättesnäll. När vi var på träningsläger i Inzell, som ligger i närheten av där han bor, kom han dit varje morgon, säger Tina.
Det var också under ett cykelpass med de svenska skridskotalangerna som Pichler drabbades av en hjärtattack. En upplevelse som Tina nöjer sig med att konstatera var otäck.
Så istället blickar vi framåt. Mot en tid då det förhoppningsvis blir tillåtet att tävla igen.
För är det något hon vill ha svar på är det vad träningen gett för resultat.
– Jag är väldigt nyfiken på vad jag kan göra för tider nu. Nu i coronatider har ju allt blivit inställt. Nu är det inplanerat att vi ska åka på juniorvärldscupstävlingar i februari så det är bara att hoppas att de blir av, säger hon.
Tills dess är det bara att träna på. Men även om det inte finns några tävlingar att se fram emot den närmsta tiden menar hon att motivationen är högre än någonsin. Tack vara de övriga skridskotalangerna i gruppen.
– När jag tränade här hemma åkte man själv. Nu är det ju mycket roligare när man tränar tillsammans.