När skidskyttet kom till Motala: "Som en stor familj"

Skidskyttelandslaget tog svenska folket med storm med VM-medaljer i stafetterna. Samtidigt är sporten på turné i Sverige och i veckan var det Motalas tur.

Ulrika Smith Svenstedt jobbar med svenskt skidskytte och tog sporten hem till Motala i veckan. Det gick att prova laserskytte och stakmaskin på Wahlstedts, vilket var populärt bland besökarna. I Motala finns ännu inte skidskytte i någon klubb.

Ulrika Smith Svenstedt jobbar med svenskt skidskytte och tog sporten hem till Motala i veckan. Det gick att prova laserskytte och stakmaskin på Wahlstedts, vilket var populärt bland besökarna. I Motala finns ännu inte skidskytte i någon klubb.

Foto: Jens Bollius

Skidskytte2024-02-21 10:00

Ulrika Smith Svenstedt, lokalt bekant med sin bakgrund i Borensberg och på Vätternrundan och RF-Sisu Östergötland, är sedan snart ett år tillbaka strategisk kommunikationschef på Svenska skidskytteförbundet.

Nu bor hon halvtid i Linköping och halvtid i Östersund och var stolt över att kunna visa upp den sport hon jobbar för nu när hon mötte en del vänner och bekanta på Wahlstedts på Vintergatan.

Volkswagen är en av skidskyttets sponsorer och deltar i turnén på 20 platser i Sverige. Mauritz Wahlstedt var också stolt att kunna ha skidskyttekväll för första gången under företagets 60 år.

Det var en vältajmad kväll efter att många sett på tv i veckan med dramatiska VM-tävlingarna i Nove Mesto i Tjeckien där de svenska herrarna tog stafettguld och svenska damerna tog stafettsilver.

Det finns en nyfikenhet på skidskytte även om sporten i vardagen inte finns i varken Motala eller Vadstena kommun. Dock har Arvid Trofast från Borensberg blivit en ungdomsolympier, men de enda två östgötaklubbarna som har skidskytte på agendan är Kimstad Goif och Linköpings SK. Dock har Maif en dröm om en skidskyttestadion på golfbanan om konstsnöprojektet blir verklighet.

2024 finns det ungefär 2000 aktiva i 90 föreningar i Sverige. Nyligen startade 200 ungdomar i en tävling i Sveg.

– Vi vill gärna prata om mer än medaljer. Det handlar om barn och ungdomar och partnerskap också. Vi vill få samman hela skidskytte-Sverige, säger Ulrika Smith Svenstedt.

Torstein Stenersen från Tromsö i Nordnorge är känd från tv-programmet Elitstyrkans hemligheter, men var också en del av Sveriges skidskyttelandslag i fem år. Under demontränaren, som han kallade honom, Wolfgang Pichler.

Stenersen gav en spännande bild av en elitaktivs vardag med vistelserapportering, dopningskontroller, valla-tester och vapenvård.

Det är så många olika saker för en skidskytteåkare att hålla koll på.

– Du måste vara absolut dedikerad i många år för att nå toppen, det är ett hårt jobb. Men man blir så jäkla glad när det funkar, sade Stenersen.

Siffror att ha med sig är årligen 700-850 träningstimmar, 15000-20000 skott, 200 skyttetimmar, 150-180 resdagar, plus torrträning vilket är skytte utan ammunition. 20-30 timmar träning i veckan och bara fyra dagar ledigt i ett svep var fjärde vecka.

Träning, vila och kost är vad en landslagsåkare hinner. Det är det som krävs för att vara med i VM i sporten vi fick en glimt av i Motala.

Karta: Wahlstedts Bil AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!