Bara halva startfältet med strax under 400 anmälda skidåkare tog sig i mål i Jokkmokk. Bland dem Michael Thorén från Motala som gick i mål på tiden 21.03,56.
– Det har varit helt surrealistiskt för det känns som om det aldrig tar slut. Jag är jävligt nöjd att jag har gjort det här för det har varit på min bucket list. Mentalt är det här det värsta jag har varit med om, inte konditionsmässigt, för det går inte att ligga på maxpuls så ofta. Det har varit fantastiska funktionärer längs banan som har sett till att man har fått bra service men det här rekommenderar jag bara till vältränade åkare för det är oerhört påfrestande. Däremot är jag inte så säker på att jag gör det igen, sade Michael Thorén i ett pressmeddelande.
Det var strålande sol fredag och söndag i tävlingsområdet norr om polcirkeln. Men tävlingsdagen var det snöfall hela dagen.
Thorén klarade pärsen tillsammans med Martin Törnquist från Icahandlarna.
– Mentalt det tuffaste jag gjort. Fysiskt topp tre. När man åkt fem mil som är långt var det 17 kvar. När man åkt 17 mil var det en OS-femmil kvar. Man ville bara hem, och vi bytte kläder flera gånger. Skönt att vi inte hade något tidsmål, jag hade inte vågat köra snabbare.
Hur mår kroppen dagen efter?
– Armbågarna och handlederna är helt paj och det känns som att ena ryggmuskeln gått av.
Även Motalakillarna Roger Sjöberg och Björn Sjöberg tog sig i mål i utmaningen.
– Det måste vara pannben på oss, säger Michael Thorén.
I elitklassen höll formstarke norrmannen Andreas Nygaard favorittrycket och hanterade de tyngre förhållandena bäst. Segrartiden blev 13.29,13. Emilia Lindstedt höll länge jämt tempo med de bästa herrarna och kunde ohotad vinna damklassen.
Från strålande solsken hela fredagen byttes väderförhållandena totalt inför starten klockan 06.00 på lördagsmorgonen. I stället kom mulen himmel och snöfall att prägla större delen av tävlingsdagen.
– Det är klart att nysnön påverkar mycket. Det är tungt att ligga framme och dra och det gör att hela tempot dras ner. Den sträva snön tär på krafterna, kommenterade Daniel Tynell, sportchef för Nordenskiöldsloppet.
Redan vid vändningen 99 kilometer in i banan hade ledarklungan tappat cirka 40 minuter jämfört med förra årets tävling. Det lägre tempot höll i sig hela vägen in i mål.
Av de 394 som anmält sig till tävlingen tog sig 349 till start. Ett blandat startfält med såväl elitåkare som motionärer representerande 18 nationer. Strax före vändningen hade fältet dragits ut rejält och det skiljde 3,3 mil mellan första och sista åkare.
Det stod också klart att det tyngre föret skulle tvinga många att avbryta. Totalt tog sig 219 i mål.
– De tyngre förhållandena har inte bara resulterat i långsammare tempo. Krafterna tröt för många och vi uppskattar att åtgången av mat och dryck vid stationerna har ökat 30-40 procent jämfört med tidigare, säger Wolfgang Mehl, initiativtagare och arrangör.