Stakmaskinen simulerar skidåkning inför snön

Snön har inte kommit till Östergötland. Samtidigt kanske rullskidor och inlines känns vingligt. Det är då stakningsmaskinen kommer in.

Niklas Korall i Motala AIF laddar för Nattvasan ihop med kompisen Mats Nilsson. Korall har fastnat för skidåkningen och ger tips till en nybörjare i skidträning. Sex tips i användning av stakmaskinen ges.

Niklas Korall i Motala AIF laddar för Nattvasan ihop med kompisen Mats Nilsson. Korall har fastnat för skidåkningen och ger tips till en nybörjare i skidträning. Sex tips i användning av stakmaskinen ges.

Foto: Jens Bollius

Skidåkning2020-10-26 11:00

En stakmaskin finns på de allra flesta gym, en apparat som simulerar stakningsrörelser och aktiverar rätt muskler. Du kan låtsas stå på skidor på snö och få bra förberedelser på konstgjord väg.

Sporten bad Motala AIF:s skidåkare Niklas Korall visa den "Skierg" som finns på Maifs eget gym på Idrottsparken. Som ett led inför den klassiker som ska göras, med planerad start i Vasaloppet i mars.

– Bålen och överkroppen är nyckeln i skidåkningen, säger Niklas Korall.

Älghufs kan man göra, så kallade "Sixten Jernberg-löpningar" med stavar i backar i skogen. Men det är mer allmän träning.

– Alla skidåkare använder löpning som en del av träningen, säger Korall.

Men på snö gör ingen längre "älghufs". Det är mycket stakning som gäller och då kommer gymmaskinen in.

– Det ska vara skidlikt och så gäller det att få kontinuitet i träningen, att köra i maskinen en till två gånger i veckan regelbundet, säger Maifåkaren.

Niklas Korall är 49 år och från Vadstena från början. I ungdomen var det de traditionella lagsporterna ishockey i HC Wettern och fotboll i Vadstena GIF som gällde.

Det är som vuxen han har hittat till klassiker-idrotterna. Det var frun Petra som förde honom dit, när hon åkte Vätternrundan år 2000.

– Ett år senare åkte jag, säger Niklas.

På den vägen är det. Niklas Korall kan nuförtiden kalla sig "elitmotionär" när han gjort klassikern tre gånger, åkt Vasaloppets öppet spår tre gånger, gjort Halvvasan en gång och cyklat Vätternrundan 20 gånger.

I vinter är det Nattvasan i mörker och pannlampa som gäller, nio mil i par med kompisen Mats Nilsson. I helgen var de i Torsbys skidtunnel i Värmland och tränade tillsammans.

– Det är helt enkelt roligare att träna skidor än cykling. Sedan är skidåkningen säkrare för att inte få covid-19, menar Niklas som tränade cykling fram till hemma-Vätternrundan i somras.

Apropå stakningsmaskinträningen ser ni Niklas Koralls nybörjartips på bilden här intill. Han ger ett första pass på sex gånger 500 meter. Det är intervaller som ger mest. En minuts vila mellan 500-ingarna.

Böjda armar, lågt motstånd och inga knäböj är andra råd. Bättre att träna lätt och göra många skidtag. Det ska vara många frekvenser. Handtagen ska dras upp till öronen.

– Sedan ska man göra ett test en gång i månaden då man tar ut sig ordentligt. 5 000 meter i ett sträck. Då får man ett kvitto på om man kommer någon vart, säger Niklas Korall.

Karta: Motala IP
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!