Larsson drömmer om det perfekta berget

Kajsa Larsson är en av Motalas elitidrottare som turnerar runt i världen. Men hon jagar inga medaljer, utan jagar det perfekta berget.

Kajsa Larsson är hemma i Varamon och chillar några dagar. Sedan drar Motalatjejen ut i världen igen med sin skidåkning, till Åre, Alperna och Japan. Möt globetrottern i veckans Sportsnack.

Kajsa Larsson är hemma i Varamon och chillar några dagar. Sedan drar Motalatjejen ut i världen igen med sin skidåkning, till Åre, Alperna och Japan. Möt globetrottern i veckans Sportsnack.

Foto: Jens Bollius

Skidåkning2019-11-26 09:00

– Jag håller på för att det är så sjukt kul. Men jag vill också bli så bra som möjligt, utveckla min skidteknik, åka snabbare och lära mig nya trick. De perfekta åken är det som jag jagar, säger hon.

Kajsa Larsson är veckans gäst i Sportsnack, videointervjuserien som ni kan se på mvt.se och corren.se. 26-åringen är en spännande elitidrottare på så vis att hon inte tävlar på det traditionella viset. Visst finns det tävlingsmoment och jämförelser med andra, men då handlar det om att göra de snyggaste och finaste skidåkningsfilmerna. Det är reklam och åken ligger där att se på sociala medier och på nätet.

– Man måste våga hoppa stort och göra volter och vara uthållig. Man går ju uppför bergen, säger Motalatjejen.

Kajsa Larsson har nu lite av försäsong under sin lilla visit hemma i Varamon. Det betyder gymträning, spinning och tester. Hon springer långt och länge.

Säsongen är sedan som de som tävlar. Hon åker på turné ett halvår till Åre, München, Alperna, Japan och Kanada. Skillnaden är att hon själv väljer när hon ska "tävla" och göra sina åk, hon behöver inte anpassa sig efter ett tävlingsschema, utan söker de bästa backarna och bästa vädret för att få till sina freerides, som det kallas i friåkningen på skidor.

Det är heller ingen glassig tillvaro. För ett åk på två minuter går hon uppför i en och en halv timme. Det är ingen lift som går och framför allt ingen helikopter.

– Det är för dyrt med helikopter. Om man ska till Alaska, där de bästa miljöerna finns för det här, kan det kosta en miljon att åka helikopter, säger Kajsa.

Ett åk gör hon alltid tillsammans med en annan åkare, för säkerheten. Sedan är en filmare och en fotograf med. I fem år har hon hållit på nu.

– Min dröm är att kunna leva på det här, även fortsättningsvis. Det finns de som är 40 som gör det här, säger Kajsa Larsson om framtiden.

Personligt: Namn: Kajsa Larsson. Ålder: 26 år. Bor: Resväskan och hus i Motala. Familj: Pojkvännen William Larsson i Kiruna. Yrke: Skidåkare och marknadsförare. Fritidsintressen: Surfa, kitesurfa, springa, träna, åka skidor. Förebild: Skidåkaren Matilda Rapaport. Drömresemål: Alaska, där är bergen större och brantare. Blir glad av: Vara utomhus, rörelse, kolabullar från Råssnäsbagaren. Blir irriterad på: När det inte går som man vill. Lyssnar på: Rüfüs du Sol, artist. Favoritlag: KM days. Okänd talang: Är en pysslig hantverkare.

Varamon och dess närhet till strand och natur har präglat Kajsa Larsson som idrottare. På sommaren är hon aktiv inom kitesurfing.
Varamon och dess närhet till strand och natur har präglat Kajsa Larsson som idrottare. På sommaren är hon aktiv inom kitesurfing.
Karta: Varamon
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!