– Jag tycker att föreningen står i ett vägskäl nu. Antingen utvecklar man det här och siktar högre och större, eller så kör vi vidare på den här nivån eller mindre och enklare.
Han kunde titta tillbaka på en upplaga av Kanalsimmet där det blev favoritsegrar i både dam- och herrklassen. Snabbaste dam var Emma Rotstam från Hässelby, snabbast i herrklassen Marcus Holmqvist, Jönköping.
Han kunde också se mycket folk runt arenan, Göta kanal alltså, och bra förutsättningar för simmarna med 19 grader i vattnet.
– Jag vill påstå att det inte finns någon bättre arena för tävlingar i öppet vatten än kanalen, säger Wernström
Kan du utveckla det?
– För publiken är det helt perfekt. Man kan promenera i rask tak och se simmarna på nära håll från start till mål. När vi var på SM i öppet vatten i Delsjön i Göteborg förra helgen så såg man simmarna långt ut i vattnet när de vände runt en boj, sen försvann de igen.
– För deltagarna är det också optimala förutsättningar utan vågor och annat som stör deras simning.
Därför drömmer Marcus Wernström om större tävlingar än Kanalsimmet.
– Vi sökte redan i år en deltävling i Open Water Trophy, en serie där vår egen Motalasimmare Malin Cederberg var tvåa. Men det verkar som de vill köra vidare på de tävlingar de haft nu ett antal år.
Han fortsätter:
– Men varför inte ett SM? Vi var som sagt där förra helgen och det känns som det skulle kunna bli ett riktigt bra arrangemang på den arenan som kanalen här i Motala är.
Den officiella distansen på ett SM är 5 kilometer, Kanalsimmet är 2.
– Det är inga problem att lösa. Kanalen är 3,2 kilometer lång från stan ner till Borenshult. Det är bara att lägga en boj, vända runt den och ha start och mål på samma plats.
Marcus Wernström poängterar att det än så länge bara är tankar och idéer från hans sida. Det finns ingen konkret plan på att ansöka. Inte ännu.
– Med större arrangemang går det åt större organisation. Men jag tror att vi skulle klara av det. Varför inte ett SM 2022 när kanalen firar 190 år?
Kanalsimmet i år vanns inte oväntat av Marcus Holmqvist från Jönköping. Men där bakom slogs två hemmasimmare om de andra pallplatserna. Till sist tog sig Svante Linnér om Elliot Fielder i spurten och blev tvåa.
– Jag var så jäkla trött på slutet, sa Elliot och pustade. Men jag riktigt nöjd med en tredjeplats, det var bättre än jag trodde.
Svante Linnér:
– Min taktik att ta Elliot i spurten fungerad perfekt och jag gick förbi med ungefär 25 meter kvar.