– Vi tror att det bara är skyttegillet och kanske någon nykterhetsförening som är äldre än vi. Vi är i alla fall en av de äldsta klubbarna, säger Kaj Lindohf, eldsjäl som kallar sig diversearbetare i klubben.
– Vi kommer att ta det lugnt med firandet nu i coronakrisen. Men när den är över hoppas vi ha lite festligheter. Kanske blir det i höst. När vi fyllde 100 år 1995 uppvaktades vi av Motala kommun och Håkan Carlsson och vi fick en summa pengar, minns Lindohf.
Motala segelklubb ligger vackert vid Råssnäsudden, i viken mellan Motala segelsällskaps hus och Boule von Platens grus. Uppdelningen är att MSS har ungdomsverksamheten och sedan hoppas MSK att ungdomar som får upp intresset för segling går vidare till MSK om de vill segla stora kölbåtar i vuxen ålder.
– Vi vill främja sjövett och segelsport, säger Jan Nilsson, medlem i MSK sedan 1953.
Motala segelklubb har 300 medlemmar och ungefär 120 båtar har sin hemvist vid Råssnäsudden. Jämfört med Tegelviken, som är en Marina och mer "båtparkering", är det en mer ideell atmosfär hos MSK. Här ligger båtarna en bit ut i vattnet och man tar en mindre båt för att komma ut till dem.
Intresset för segling beskrivs gå i vågor. Just nu ses en trend att ungdomar gärna åker motorbåt.
– Man åker inte segelbåt, man seglar den. Det är ingen glidarresa att segla, säger Jan Nilsson.
Vad är tjusningen med segling?
– Att det är avkopplande och rogivande. Det är tyst och lugnt, säger Nilsson.
En fördel med MSK:s område är den varvsbyggnad som finns, där stora båtar får plats. Det var tidigare en ladugård som låg på dåvarande Råssnäs gård. Men 1947 blev den båtvarv och jobbet gjorde MSK ihop med handbollsgrabbar i Samepojkarna, en klubb som inte finns längre.
Samepojkarnas lilla klubbstuga som fanns innehas nu av Motala brottarklubb på tomten bredvid.
– Vi hjälps åt mellan klubbar och idrotter, säger Kaj Lindohf.
MSK har arrangerat stora tävlingar, som SM i A22 som då 1987 vanns av Björn Franzén ihop med Bengt Helgesson och Torsten Helgesson. Året efter var MSK värd för SM i folkbåt.
Björn Franzén är ännu aktiv i kappseglingar. Ofta ger han sig ut ihop med Sten-Erik Nilsson. Franzén har varit med i klubben sedan 1962.
– Jag är uppvuxen i Råssnäs och född jämte Vättern. Det började med snipa. Segling är lugnt, fridfullt, avkopplande och rogivande, säger Björn Franzén om det livslånga intresset.