På onsdag morgon startar Emil Järudd tillsammans med Cecilia Jonsson i seglingsklassen Nacra 17 mixed.
Vi slog den tidigare Motalabon en signal under förberedelserna i Japan. Då var han på seglartruppens förläger, under hårda restriktioner.
– Det är väldigt strikt. Vi får bara vara på det här hotellet och nere i hamnen. Det man kan göra på hotellet är att gå och äta eller gå till gymmet, dit det alltid är kö. Det finns pingisbord där också, så vi spelar ibland, berättar Emil Järudd om sin upplevelse från detta speciella OS.
Som inte har hunnit börja för hans del. Men redan nu känner Emil Järudd en glädje att få vara där.
– Det är supercoolt och kul. En ära att få vara med, säger han.
Redan som sexåring började Stockholmaren Emil Järudd testa på segling. Sedan har det varit "fullt sjå hela tiden", som Emil säger.
Han har hela tiden varit målmedveten:
– Ända sedan jag började har jag velat slå de andra. Det har aldrig varit något frågetecken för min del. Jag har alltid velat bli så bra som möjligt, säger han.
Därmed blev det naturligt för Emil Järudd att börja på riksseglargymnasiet i Motala efter högstadiet. Han pluggade på naturvetenskapliga programmet i fyra år och fick bra möjligheter att utvecklas ytterligare inom seglingen.
– Seglargymnasiet funkade extremt bra. Det var superbra träning och coachning. Verkligen värdefullt. De två sista åren var jag iväg mycket och tävlade på annat håll. Då var det väldigt bra med flexibiliteten och att skolan var förstående när jag var borta mycket.
Björn Alm är tränare på Motalas riksidrottsgymnasium i segling. Han minns sin gamla elev med värme:
– Emil var riktigt duktig under hela sin gymnasietid och utvecklades jättemycket. Sedan har han fortsatt och tagit det där svåra steget från junior till senior på ett jättebra sätt. Det ska bli jättespännande att följa honom i OS, säger Björn Alm.
Tränaren är glad över att ha en tidigare elev som slåss på den absoluta toppnivån.
– Det är klart att man känner lite stolthet. Sedan har ju jag en väldigt liten del i detta. Han hade bra grundskolning och vår uppgift är att förvalta det och hjälpa eleverna så gott det går.
Hur tror du att det kommer gå i OS?
– Svårt att säga. Jag har inte full koll på alla deltagare i klassen. Men Emil och Cissi (Cecilia Jonsson) har haft en brant utvecklingskurva så det kan säkert gå bra, säger Björn Alm.
Redan den sista tiden i Motala började Emil segla ihop med Cecilia Jonsson i klassen Nacra 17 mixed.
– Jag hade sneglat på den klassen innan. Det är häftigt för man flyger fram över vattnet. Mycket adrenalin. Sedan behövde Cecilia en ny segelpartner och hörde av sig till mig, säger Emil Järudd.
Hur fungerar ett samarbete?
– Bra. Vi är väldigt olika personer, vilket ibland är en styrka, men även kan vara en svårighet. Vi har vänt det till något positivt och har bra kommunikation. Både i seglingen och allt runtomkring som krävs för att driva satsningen.
Emil och Cecilia använde coronaåret utan tävlingar för att träna hårt och bli bättre. Det gjorde att de först tog en femteplats på EM förra hösten och sedan kom fyra i ett OS-kval på Lanzarote i mars.
– Vi utvecklades mycket. Från att slåss runt tiondeplatsen till att vara med i kampen om medaljer. Efter EM förra året började det kännas mer verkligt med OS. Innan hade det mer varit en dröm, men där fick man extra eld i baken, säger Emil Järudd.
Tvåmannabesättningen startar på onsdag morgon svensk tid. Sedan seglar de fram till tisdag veckan efter.
– Jag är laddad. Vi har inte satt någon målsättning resultatmässigt, utan har bara sagt att vi ska ge allt. Vi vill i alla fall satsa och våga riskera lite, istället för att köra säkert hela tiden.
Vågar du hoppas på en medalj?
– Det är ganska öppet om medaljerna. Många är väldigt erfarna och erfarenhet är viktigt i de här sammanhangen. Men vi hoppas kunna göra en skräll. Och är det inte den här gången blir det nästa gång. Någon gång vill vi stå högst upp på pallen i ett OS, säger Emil Järudd.
Även 31-åriga Josefin Olsson, som är ett medaljhopp i klassen Laser radial, gick seglargymnasiet i Motala.
– Jag hade inte Josefin själv, men häftigt med två elever härifrån på OS, säger tränaren Björn Alm på Motalas seglargymnasium.
Har ni några framtida OS-deltagare i seglargymnasiet nu, tror du?
– Det tror jag säkert. Vi har många som är väldigt duktiga. Det gäller bara att man jobbar stenhårt.