Ännu en gång har Sverige varit framgångsrika i OS-seglingen. Det började med att Josefin Olsson tog silver i laser radial. Sedan blev det ännu en andraplats, när Fredrik Bergström och Anton Dahlberg gjorde succé i klassen 470.
Emil Järudd, som för några år sedan bodde i Motala och gick på seglargymnasiet här, gläds åt sina lagkamraters framgångar. När vi når honom under onsdagen är det firande på gång i OS-byn.
– Nu ska vi fira medaljerna. Det är roligt och inspirerande med medaljerna och man kan lära mycket av Josefin, Fredrik och Anton, säger Emil Järudd.
Precis osom Emil fick silverhjälten Josefin Olsson delar av sin seglarutbildning i Motala. Den snart 32 år gamla seglaren gick riksidrottsgymnasiet i Motala och har sedan dess varit en av Sveriges bästa seglare. Hon har bland annat medaljer från EM och VM, samt en sjätteplats i Rio 2016. Men frågan är om inte OS-silvret från helgen är karriärens höjdpunkt.
Emil Järudd imponeras av lagkamraten:
– Jag har snackat med henne under veckan och hållit lite koll. Sedan såg jag faktiskt medaljracet som hon vann och därmed säkrade silvret. Hon är väl värd detta efter att ha hållit på länge och jobbat hårt. Detta var Josefins tredje OS så hon har mycket rutin. Det märktes också, för hon hade en miss första dagen. Det är tufft att få en sådan start, men Josefin höll sig lugn och gjorde det bra.
– Hon är cool, säger 23-åringen.
Seglingslandslaget gjorde bra ifrån sig, men för Emil Järudd och Cecilia Olsson gick det inte som de hade hoppats. Duon hade förhoppningar om att skrälla och kanske till och med vara med i kampen om medaljer. Men det blev en 14:e plats i klassen nacra 17 mixed.
– Kanske att jag hade lite för höga förväntningar. När vi tränade var det lite lättare vind och då kändes det väldigt bra. Sedan blev det andra förutsättningar när regattan startade och då hade vi inte farten för att vara med där uppe. Vi var inte riktigt förbereda på hur otroligt hårt man behöver kämpa för varje placering.
Nu laddar Emil Järudd och Cecilia Olsson om, och tar med sig många erfarenheter från sin OS-debut.
– Det här betyder mycket. Väldigt få tar medalj på sitt första OS. Målet har alltid varit 2024, och så är det fortfarande. Vi tar med oss lärdomar och erfarenhet från detta och nu siktar vi på OS-guld 2024.