Satsningen som ska lyfta Solfjädern

Det bästa med Solfjäderstadens akademi? Att få träna med klubbkompisar som är äldre eller yngre. För då skapar man sammanhållning.

6 december 2018 15:30

12-åringar tränar tisdag och torsdag 17.00-18.00. 14-åringar samma dagar men en timme senare. Så har det traditionellt sett ut i de allra flesta idrottsklubbar. Möjligen kan antalet träningstillfällen variera men uppdelningen mellan ålderskullarna har oftast varit spikad.

Så har det också varit i Solfjäderstaden. Och fortfarande tränar de olika lagen på sina egna träningstider. Men sedan Solfjäderstaden till den här säsongen startade upp sin akademi så har åldersgrupperna luckrats upp lite.

– Vi vill ju få ungdomarna att umgås över åldersgränserna. För i Solfjäderstaden kommer vi alltid ha spelare som är i olika åldrar. Vi kommer ju aldrig ha 20 spelare i ett juniorlag som är lika gamla. Eller det kanske vi kommer ha någon dag, men det kommer nog inte ske under min tid, säger Solfjäderstadens ungdomsutvecklare Joakim Bååth.

Träningspassen med det egna laget är de som ska prioriteras. Det är det enda kravet som Solfjäderstaden ställer på ungdomarna för att de ska få delta på träningspassen med akademin.

Hur långt de kommit i utvecklingen som innebandyspelare är ointressant. Det är viljan att träna som är det viktiga.

– Tanken är att alla ska kunna spela så mycket innebandy som de vill. Och eftersom vi vet att mer träning troligtvis innebär att de blir bättre vill vi ge alla den chansen. Men vill du bara träna med ditt lag så är det helt ok, säger Bååth.

Akademin är indelat i två åldersgrupper, 12-14 år och 14-17 år. Vilket innebär att de som är 14 år och äldre kan träna fyra innebandypass i veckan. Tanken med det är att spelarna både ska inspireras av sina äldre klubbkompisar och inspirera de yngre.

– Du måste ju träna på att både vara draglok och vagn. Det svåra är att få hit de äldsta än så länge. Men vi är ju i en inkörningsfas. Vi vill ju inte tvinga fram något. Så vi börjar i en liten skala, sen hoppas vi att det ska växa.

Vad tycker spelarna själva då? Vi klev in i omklädningsrummet och tog ett snack med killarna efter efter deras träningspass och frågade dem vad de tycker om akademin.

Det blir en hel del snack om hur de kommer utvecklas och att de kommer vinna serien. Eller rättare sagt att de ska vinna serien.

Men när de ska svara på vad som är det allra bästa med de extra träningspassen. Ja, då handlar svaren inte om klubbteknik eller att vinna matcher.

Utan om kamratskap och lagsammanhållning.

– Det bästa är att man får träna med andra åldrar. Då lär man känna dem, säger Elliot Bohm.

– Och när man får träna med de som är äldre så kan man lära sig av dem, fyller Rasmus Eloff på med.

Kommer Solfjäderstaden bli bättre i framtiden tack vare akademin?

– Ja det kommer vi bli. För lär vi känna varandra redan nu så kommer lagkänslan vara grym den dagen vi kommer upp i A-laget.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Thomas Augustsson