Kompisarna Ida Ramström och Erica Nilsbäcken bor i Västerlösa respektive Vikingstad. De känner varandra sedan länge och fick båda sin ridutbildning hos Ryttarkamraterna i Finspång. Men det var några år sedan. Erica är i dag ren hobbyryttare, medan Ida tävlar lite och gör det för Folkungabygden. Hon har mest tävlat i dressyr, men den senaste tävlingen hon var med i gällde fälttävlan.
I dag har de två vännerna bokat tid för sadelkontroll och inpassning. De är inte riktigt tillfreds med sina sadlar.Därför har de vänt sig till expertisen. Till Linda Ekström och Sebastian Rydell som för ett par veckor sedan startade företaget E. R Saddlery. De må vara nya som egna företagare, men de har mångårig vana som sadelinpassare på Sharpman och är välkända sedan länge hos ryttare vida omkring.
– Vi har ingen butik och är specialinriktade på sadlar där vi har huvudfokus på både häst och ryttare. Vårt jobb går ut på att hitta en lösning för varje unikt ekipage. Vi är också ambullerande och kommer till kunden, förklarar de båda tillsammans.
Den här dagen är de på Sålla gård nära Sjögestad där Erica och Ida har sina hästar Finesse SK och Wannsee installade.
– Vi har kunder i hela Östergötland och även utanför länet. Vi åker runt inom 30 mil, ungefär. I går var vi i Uppsala, upplyser Linda.
De är inte ensamma om att åka runt i Sverige med sadlar. De senaste åren har sadelstölder blivit allt vanligare och historier om vita skåpbilar och mystiska män som setts nära stall är många. Och tyvärr sanna.
Hur ska man få stopp på stölderna?– Svårt. Vill tjuvarna in så tar de sig in. Ett stall är ju oftast obemannat nattetid. Det bästa rådet är nog att ta med sadeln hem och förvara den i hemmet. Man bör också fota den nya sadel man köper och id-numret så att man kan visa upp för försäkringsbolaget. Då har man vunnit mycket. När vi säljer sadlar så står deras serienummer också på kvittot, säger Sebastian.
Här bör påpekas att en ridskola naturligtvis inte kan ta med alla sadlarna hem. Här är det så bra lås som möjligt och uppmärksamhet som gäller. Bra belysning också, kanske.
Innan en sadelinpassning äger rum så har Linda och Sebastian förstås haft kontakt med kunderna och vet vad de är ute efter. Vilka eventuella problem de kan tänkas ha och förväntningar och tankar om ny sadel.
– Det börjar med en generell beskrivning av hästen, ras och utformning. Sen önskemål om sadelmodell, prisklass och storlek, och syftet med en sån här dag är att hitta en sadel som passar bättre, säger Linda.
Ida Ramström har bokat en sadelkontroll för att hennes häst Wannasee har lagt på sig ganska många kilo i sommar.
– Hon har musklat sig så att den nuvarande sadeln inte passar längre. Det blir för stort tryck på henne och hon beter sig lite konstigt när jag rider henne. Jag är nöjd med sadeln. Men det är inte hästen.
Efter tre tester av tre olika modeller kan hon konstatera att ingen av dem går upp mot den gamla. Så hur ska hon göra? Jo, lösningen är nära. Sebastian bor i Ölstorp, bara någon kilometer från Sålla och har en begagnad sadel hemma, samma märke och modell som Ida redan har, men ett nummer större. Den ska Ida få låna hem. Den är dessutom biligare än vad Ida hade tänkt sig att lägga ut på ny sadel.
– Receptet för framgång är att det ska vara bra för både häst och ryttare, säger Sebastian.
Även till Erica hittas en lösning.