"Det här är årets höjdpunkt"

På fölbedömning kan allt hända. Ett föl kan springa åt fel håll, hoppa in i domarringen, bli hungrigt. Stå stilla.

Fölet Amen Corner ser lite undrande ut på fölbedömning. Tur att mamma  Proud Mary är med. Visarna heter Fredrik Karlsson och Mateusz Dziurla. Hästägaren Ann-Kristin Karlsson skymtar mellan hästarna och längst bort i ridhuset anas domaren Ove Stensson.

Fölet Amen Corner ser lite undrande ut på fölbedömning. Tur att mamma Proud Mary är med. Visarna heter Fredrik Karlsson och Mateusz Dziurla. Hästägaren Ann-Kristin Karlsson skymtar mellan hästarna och längst bort i ridhuset anas domaren Ove Stensson.

Foto: Jörgen Auer

Ryktbart2019-08-28 09:00

Allt det där känner Mikaela Ahlenbäck på Böttestad Västergård i Gottlösa till. Därför har hon inte så höga krav och förväntningar när hon för första gången ska vara med och visa ett föl, hingstfölet Revolver, född i maj i år.

– Jag har aldrig varit med och visat tidigare, men jag har varit med och arrangerat när jag gick på Vretagymnasiet, säger 25-åriga Mikaela.

Till den av Östergötlands Varmblodsförenings arrangerade fölbedömningen på familjen Liljas anläggning i Sundby har hon inte långt, utan kan räkna sig som en av grannarna i Gottlösa. För Revolver blir det en ny erfarenhet bara att åka transport en kilometer och komma till en ny plats, ett led i hans utbildning, menar Mikaela.

Visningen går bra. Mikaela har hjälp av mamma Christine som håller ordning på stoet Katana, Revolvers mor.

För ett föl har så klart med sig sin mamma när det blir visning. Går och springer bredvid sin mamma.

På tal om att springa så är det ett par människor som springer mest den här dagen. Det är Fredrik Karlsson och Mateusz Dziurla som visar stuteriet Lindstuds alla tolv föl. Plus ston. De har att göra, kan man säga.

Ann-Kristin Karlsson heter uppfödaren på Lindstud. Hon ser glad ut och är med inne i ridhuset vid varje visning, men låter sonen Fredrik och Mateusz (från Sundby) springa.

– Det här är årets höjdpunkt. Bra chans att få fina poäng och fina foton som gör det lite lättare att sälja hästarna, menar hon. Och det går bra för Anki och hennes hästar. Allra bäst för dressyrstammade stofölet Kenzi som charmar alla och som får dagens högsta totalpoäng. Enväldige domaren Ove Stensson från Uppsala ger henne 26,7 av 30 möjliga (88,9 procent). Det är bara intrycken i skritt som drar ner poängskörden något.

Domare Stensson, som bedömer föl sju dagar på våren och sju på hösten, var i Flemminge på Vikbolandet dagen före. Där var det Eva Gudmundsson som dominerade start- och resultatlistorna med 13 föl och Chini con Chacco F i topp med 26,3 poäng – allmänna intrycket 9,0. Precis som Anki Karlsson tio mil därifrån belönas hennes hästar med de tre högsta poängen.

Vad tycker då domaren om de östgötska föl som visats på de två bedömningarna?

– Jag får nog säga att de håller god klass. Välskötta föl som är välhanterade.

Det ska sägas att fölen får visa vad de kan i skritt, trav och galopp. Utöver det bedöms de efter utvecklingsfas, allmäntillstånd, harmoni och utstrålning.

Men hur gick det för Mikaela Ahlenbäcks Revolver?

– Jag är nöjd med honom. Han var lite spänd och inte lika bra som han visat hemma. Men vi hade inte så höga krav och förväntningar på honom, utan det var mer för att komma ut på något annat. Vi tycker att han är jättefin och han ska inte säljas. Inte nu i alla fall. Mamman Katana är dräktig igen med samma hingst, Sibelius, så förhoppningsvis har vi ett nytt föl nästa år och då ska nog en av dem säljas.

Anki Karlsson är på väg upp till serveringen i ridhuset. Vi slår följe. Inne på fiket går hon direkt till attack.

– Jaha, vill ni köpa henne, säger hon till familjen Lilja, där dottern Nina är duktig dressyrryttare.

Alla håller med om att Kenzi är jättefin, men någon affär blir det inte. Inte den här dagen i alla fall.

Dessutom har Nina fullt upp. Hon och Mateusz blev föräldrar till en flicka för två veckor sedan.

Också ett fruktbart avelsarbete, således.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!