Nu ska det hoppas – på travbanan

I helgen är det premiär för nya ridanläggningen på Mantorptravets innerplan. Mjölby ridklubb arrangerar hopptävling och förväntningarna är höga. Högre än hindren, kanske?

Den nya ridanläggningen får, trots imponerande mått,  gott och väl plats på Mantorptravets innerplan.

Den nya ridanläggningen får, trots imponerande mått, gott och väl plats på Mantorptravets innerplan.

Foto: Jörgen Auer

Ridsport2018-08-21 10:30

Den nya ridbanan ligger och väntar på att användas. Tanken är att Mantorptravet hyr ut banan till hugade ridklubbar i regionen, klubbar som kanske inte har möjlighet att hålla tävlingar på sina egna banor. I Mantorp får de möjlighet att hyra in sig på bana, hinder, organisation, servering. Först ut blir Mjölby ridklubb med hoppning för både stor häst och ponny, en tvådagarstävling med över 500 starter.

– Det blir spännande att se hur det ska bli med all logistik, tycker Åsa Waern, ordförande i Östergötlands Travsällskap.

Åsa tänker nämligen på fortsättningen. Efter en första satsning på nästan fyra miljoner kronor vill travet naturligtvis se att ridbanorna används. I stort som smått.

– Att kunna få en SM-tävling hit är en dröm, men jag tänker i första hand på att det ska bli kontinuitet i verksamheten.

Mjölbys tävling är alltså först ut och hittills enda klubb som bokat sig för fortsatta tillfällen på Mantorptravet, berättar Iza Wallin, själv hoppryttare från Mjölby ridklubb, men också Mantorptravets kontaktperson gentemot ridsporten.

– Första tävlingen skulle kunna ha ännu fler deltagare. Men nu till helgen arrangeras också stora tävlingar i Skövde och många ryttare är där. Vad gäller banan här så ser jag också fram mot att det blir snurr på verksamheten och att ryttarna kommer hit för att träna. Att det blir ett hästcentrum i Mantorp.

En tanke som även Åsa Waern tilltalas av:

– Jag vill bygga ihop det med företagande. Utveckling inom de gröna näringarna och censorteknik.

Hon nämner Vreta kluster som förebild och talar om ett möjligt framtida samarbete med motorbanan Mantorp Park.

Nu ska ridhästarna in på banan. Inte på travovalen, men på de nybyggda fibersandsbanorna.

Går ridsport ihop med travsport?

– Jag tror att vi kompletterar varandra och kan lära av varandra, travet kan framförallt lära sig om hållbarhet och bygga upp smidighet hos hästen, variera träningen, säger Åsa Waern.

– Och ridsporten kan lära sig om konditionsträning och om skobyten, menar Iza Wallin som sett trav på nära håll då hennes pappa Joakim är travtränare.

Dags för tävling således i helgen. Med gratis entré.

Banorna må vara nya, men det är inte första gången det är ridsport på Mantorptravet.

2005 avslutades den tionde Ryttarfestivalen i Mantorp, en tredagars hästfest i stort format, arrangerad av Mantorpsryttarna. Faktiskt Sveriges största häst och ponnytävling som sista året hade hela 2 704 startande ekipage!

Om den nya satsningen från Mantorptravet säger välkända ridutbildaren Sissi Lilja, "granne" med Mantorptravet och med verksamhet i Gottlösa:

– Den nya anläggningen blir en tillgång och är jättebra för området. Jag var själv på gång att starta något liknande, men backade när jag fick höra om travets satsning. De har så mycket större resurser. Någon konkurrent till oss är det inte eftersom vi inte har utebanor.

Men Sissi Lilja känner också viss oro:

– Absolut. Jag är lite orolig för att det kan finnas lite för många anläggningar nu. Vi har Smedstad och Staby i Linköping och Åby i Norrköping. Men vi måste ge satsningen några år. Vi får nog räkna med fem år innan vi vet var det landar.

I helgen vet vi var hoppekipagen landar. På fibersanden i den av det holländska företaget De Grondslag byggda ridsportsbanan på Mantorptravet.

Etapp 1

Ridbanor på travbanans innerplan. Huvudbana 100 x 80 meter med fibersand, framridningsbana 70 x 30 meter.

Mål: Öka möjligheterna för regionens ridklubbar att ordna träning och tävling med häst och ponny.

Etapp 2

Anlägga en islandshästoval på travbanans innerplan. Längd 250 m och banbredd 6 m..

Mål: Öka möjligheterna för regionens hästklubbar att ordna träning och tävling.

Förlänga travovalen från 1 000 meter till 1 200 meter för att modernisera travsporten och minska beroendet av rätt startspår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!