Förarna oroliga för säkerheten inför SM-rallyt

Flera deltagare känner oro för sin säkerhet i SM-rallyt på lördag, när publiken stoppas. "Publiken är väldigt viktiga i det här arbetet", säger en av dem.

Det brukar ofta hända avåkningar i SM-rallyt i Linköping. Nu är flera deltagare oroliga för sin egen säkerhet, när det inte finns någon publik ute i skogen som kan hjälpa till vid incidenter.

Det brukar ofta hända avåkningar i SM-rallyt i Linköping. Nu är flera deltagare oroliga för sin egen säkerhet, när det inte finns någon publik ute i skogen som kan hjälpa till vid incidenter.

Foto: URBAN ANDERSSON/arkiv

Rally2020-09-03 09:30

Ingen av deltagarna vi pratat med vill framträda med namn. Men oron är lika för alla.

– Publiken är otroligt viktig på en rallysträcka, på många sätt. Dels hjälper de till att få upp bilen på vägen igen om man skulle åka av, men de är också viktiga för att rapportera olyckor eller andra incidenter och framförallt att varna bakomvarande bil om det skulle ha hänt något.

Så säger en förare. En annan deltagare håller med:

– De som följer rallyt i skogen har en förmåga att hitta de där ställena på sträckorna där det finns luriga svängar och kan hända saker. Där är det ofta mycket folk som kan hjälpa till. Nu verkar det inte bli en enda människa under långa delar av sträckorna och det känns inte alls bra.

Kjell Edelönn är säkerhetschef vid East Sweden rally. Han menar att man från arrangörens sida gjort allt man kan för att lösa situationen.

– Det här är ett nytt läge, absolut. Publiken har varit jätteviktiga för oss tidigare och väldigt snabba med att både hjälpa till men också att rapportera till oss om det hänt något ute på en sträcka. Men vi tycker att vi fått till ett system med tre olika funktioner som gör att vi känner oss så trygga som det går.

På varje sträcka finns det radiokommunikation som ska snabbt kunna rapportera in incidenter. Så är det vid varje tävling. Men på det här rallyt har man också fyllt på med så kallad avprickningspersonal utmed sträckorna, med täta mellanrum, som ska notera bilarna som kör förbi och snabbt rapportera avvikelser.

– Sen kommer ett gps-system att monteras i varje bil där vi kan följa deras position live hela tiden. Om en bil stannar på en sträcka ska man trycka på en knapp om man är okej, eller en annan knapp om man behöver hjälp.

Kjell Edelönn menar också att övriga tävlande har ett stort ansvar.

– Om man kommer som första bil till en incident och inte ser att de tävlande är okej har man skyldighet enligt regelboken att stanna. Då ser vi det på vår skärm, kan stoppa sträckan och skicka in vår personal.

Han fortsätter:

– Sen kommer det säkert vara en del folk i skogen i alla fall. Vi kan inte hindra någon att komma in på sträckan, allemansrätten gäller ju och vi kan inte hindra någon att gå ut i skogen och plocka svamp eller lingon eller vad de nu vill göra. Vi kan bara hänvisa till vad som gäller på grund av pandemin.    

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!