Padelkonkurrensen: Det hoppas lokala anläggningarna på

Padeln går tillbaka efter pandemin. Eller går den framåt? Finns det livskraft? Vi har ställt samma frågor till de olika anläggningarna i Motala-Vadstena.

Padelframtid i Motala-Vadstena. Sex anläggningar berättar vad de hoppas på i år och hur de ser på framtiden och varför padel kommer att leva länge. Sporten har pratat med MPA i Holm, Padelladan i Sjökumla, VPC i Luxorlängan, Motala tennisklubb i Varamon, Fourchamp i Agneshög och Tenaci i Vadstena.

Padelframtid i Motala-Vadstena. Sex anläggningar berättar vad de hoppas på i år och hur de ser på framtiden och varför padel kommer att leva länge. Sporten har pratat med MPA i Holm, Padelladan i Sjökumla, VPC i Luxorlängan, Motala tennisklubb i Varamon, Fourchamp i Agneshög och Tenaci i Vadstena.

Foto: Jens Bollius/Thomas Augustsson

Padel2023-02-25 05:15

Hos Motala padel arena i Holm är det Johnny Ly som svarar. Han säger att det personliga mötet eftersträvas på anläggningen. Kärnan består av spelare som tränar två-tre i veckan. Deras heltidsanställda tränare, Nacho, arbetar för att alla spelare ska kunna ta nästa steg i sin padelutveckling.

Hur ser ni på konkurrensen?

– Sen vi öppnade har det hänt mycket på padelmarknaden i Motala, hallar har bytt ägare och en ny har återuppstått. Naturligtvis påverkar antal banor vår verksamhet med en tuffare konkurrens. Med fler aktörer som kommer så blir profilering ännu viktigare. Vi på MPA utgår egentligen från vår grundidé: padel som idrott först och främst. Sen värnar vi om att göra padel tillgängligt för alla.

Tjusningen med padel?

– Enkelheten att få igång ett bra spel. Väldigt socialt och rolig sätt att utföra en idrott på. Sen när man spelat ett tag så är den taktiska aspekten av spelet en resa i sig.

Höjdpunkt för er 2023?

– Motala padel arena går egentligen in i andra fas. Vi har skapat en utvecklingsplan (värdegrund, spelidé, träningsbank) som ska resultera i träning, serie och tävling. Under våren öppnar vi upp träningsgrupper i olika nivåer där tävlingsgruppen damer är först ut, säger Johnny Ly.

***

På Tenaci i Vadstena svarar Jens Larsson på frågorna. Han framhåller att anläggningen har flera olika aktiviteter och flera sporter. En till två events per vecka görs. Ungdomsverksamhet startades i höstas och växer sakta. Föreningsliv skapar gemenskap, menar han.

Hur ser ni på konkurrensen? 

– Vi är ju ensamma i Vadstena, men viss konkurrens från närområdet såklart. Konkurrens är alltid bra, gäller att alltid erbjuda en bra upplevelse/produkt för kunderna.

Tjusningen med padel? 

– Passar verkligen alla, går fort att lära sig. Alla får till ett bra spel ganska snabbt. En ”enkel” sport.

Höjdpunkt för er 2023? 

– Att föreningen växer vidare och att den sköna stämningen fortsätter. Vi anordnar två lite större turneringar lördag 11 mars och lördag 18 mars. Erbjuder även kurser med externa tränare för alla. Vi försöker alltid hitta på nya och roliga saker, säger Jens Larsson.

***

På Varamon padel center svarar Martin Linder på frågorna. Han lyfter att de har ett mål att bredda padeln och att man även har singelbanor. Elitspelare, den glada motionären, ungdomar, pensionärer eller familjen ska alla känna sig lika välkomna.

Hur ser ni på konkurrensen?

– Det är tuff konkurrens i Motala. Det är bra för spelarna då alla aktörer måste steppa upp och vara konkurrenskraftiga.

Tjusningen med padel?

– Padel är roligt på alla nivåer. Det går fort att få igång ett roligt spel även fast man är ny. Under våra första veckor så har vi haft allt från Motalas vassaste par till pensionärspar och familjer som provar padel för första gången. Likheten är att alla ser ut att ha lika roligt och kommer ur buren med ett leende på läpparna.

Höjdpunkt för er 2023?

– Vi hoppas på många höjdpunkter under 2023. Att bredda padeln i Motala och med det få igång en bra ungdomsverksamhet känns som ett viktigt mål, säger Martin Linder.

***

På Padelladan i Sjökumla svarar Lucas Ljunggren på frågorna. Padelladan vill erbjuda något unikt i både geografiskt läge och inramning i hallen. Det som framhålls är lantluft och en mindre och gemytlig hall. Det är också samma underlag som världseliten spelar på och bra ljud och ventilation. Plus "god" takhöjd.

Hur ser ni på konkurrensen?

– Konkurrens är positivt i den mening att det ställer krav på nytänkande och utveckling av de på marknaden befintliga erbjudanden. Som vi deklarerat från början är vår önskan att Padelladan ska vara en etablering för att möjliggöra träning samt vara en träffpunkt på landsbygden.

Tjusningen med padel?

– En otroligt rolig tränings- och umgängesform, där utvecklingskurvan för nybörjare är exponentiell! Det är med andra ord en låg tröskel för att snabbt lära sig grunderna och få i gång spelet. En sport som passar alla åldrar och därigenom även fungerar som familjeaktivitet.

Höjdpunkt för er 2023?

– Vår målsättning är att snickra vidare på övervåningen och under året kunna öppna upp ännu bättre möjligheter för mötes- och festarrangemang. Vidare är förhoppningen att tillsammans med spelarna i ladan fortsatt kunna bidra till olika välgörande ändamål, såväl lokalt som internationellt. Där vi under februari månad skickar tio procent av spelintäkterna till UNHCR:s arbete i Ukraina, säger Lucas Ljunggren.

***

På Fourchamp padel i Agneshög i Motala svarar Rickard Eliasson på frågorna. I den här hallen erbjuds spel dels för rena nybörjare, men också för spelare på hög nivå. Han talar om att ge en komplett upplevelse och att de i sina faciliteter försökt tänka på helheten.

Hur ser ni på konkurrensen?

– Konkurrens är positivt för företag i alla branscher. Vi som verksamhet utvecklas hela tiden och gästerna är de stora vinnarna som får en bättre upplevelse. Tittar vi tillbaka till de första hallarna som öppnade för fem år sen så går det knappt att jämföra med en nybyggd hall idag.

Tjusningen med padel?

– Det kan låta klyschigt men det är svårt att sätta ord på detta. Att vara i hallen och se ett gäng glada pensionärer som aldrig hållit i ett padelrack innan få igång ett bra spel på bara 30 minuter. Nästa match få se ett gäng som inte gjort något annat än spelat padel hela livet. Jag tror inte det finns någon annan sport som kan mäta sig med den diversifieringen.

Höjdpunkt för er 2023?

– Oj, det kommer hända mycket roligt under 2023 men måste jag välja något så är det vårt fantastiska seriespel. Med så många divisioner erbjuder vi alla gäster bra matcher varje vecka i just deras nivå, säger Rickard Eliasson.

***

För Motala tennisklubb svarar ordföranden Mathias Bentzer på frågorna. Han framhåller läget i Varamon och att ha utomhusbanor i den miljön. MTK är en förening där alla intäkter går till medlemmarna och för den som spelar på banan. Klubben vill vidareutveckla Varamobaden.

Hur ser ni på konkurrensen?

– Det ser vi som positivt, det ger troligen ett ökat intresse.

Tjusningen med padel?

– En härlig sport och hos oss blir man dessutom solbränd.

Höjdpunkt för er 2023?

– Vi har flera saker på gång men kan nämna: Vi har inlett ett skolprojekt där vi kommer skapa förutsättningar för våra skolungdomar att spela tennis och padel, säger Mathias Bentzer.                      

Padel lokalt och riks

Vadstena padel var med sin enda bana intill Teknova i Vadstenas industriområde först med att erbjuda padelspel i Motala-Vadstena. Det var våren 2019. Samma år öppnade Motala padel center upp sina portar i Luxor center, först i Motala.

Nu i början av 2023 rapporterar svensk padel: "2022 har vi 170 padelföreningar i Sverige som medlemmar. Varje förening har i sin tur 200 medlemmar. Vi har 40 000 medlemmar. Cirka 4300 licensierade spelare som tävlar aktivt. Det finns i Sverige idag 3500 padelbanor."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!