Läs det senaste om Björnes heta liv inom padeln. Sporten har gjort en intervju på mejl.
Hur är ditt jobb nu?
– Jag trivs utmärkt med mitt jobb där jag får kombinera mitt yrke som journalist med mitt brinnande intresse för padel. Jag jobbar som ansvarig över padelmedia på Everysport group. Det innefattar sajterna Padel Alto, som är på engelska och spanska, samt den största svenska padelsajten, Padeldirekt. Själv är jag baserad i Madrid, som är padelns huvudstad där jag har möjlighet att följa/intervjua spelarna på touren från nära håll och även få bra insyn i branschen i övrigt då många centrala gestalter inom sporten befinner sig i Madrid. Utöver jobbet trivs jag kanon i Madrid.
Upplevelser? Intervjuer?
– Det är ett varierat jobb, där fokus ligger på innehåll på sajterna i både skriftlig och rörlig form. Både snabba nyheter och fördjupning. Några upplevelser jag aldrig kommer glömma är när jag besökte Fernando Belasteguins familj i hans hemort Pehuajo för ett reportage. En fem timmars bilresa enkel väg från Buenos Aires. Här fanns det bland annat en park uppkallad efter ”Bela” och lokalinvånarna i den lilla staden var mycket stolta över Bela, som är världens genom tiderna största padelspelare och som har betytt mycket för sporten. Han behandlas som en fotbollsstjärna när han är i Argentina och spelar turnering, vilket var häftigt att se. En annan gång jag fick gnugga mig i ögonen lite var när jag bevakade den första padeltävlingen på anrika Roland Garros i Paris. Jag har alltid varit fast övertygad om att sporten en dag kommer att ta sig dit, men kanske inte så snabbt. Att se padel på en sån historisk plats för första gången någonsin betydde mycket för alla som var på plats och jobbar med padel. Det säger mycket om vad som hänt med sporten på bara några år, och var den är på väg.
– En annan udda upplevelse är att jag hamnade hemma hos Michel Salgado, före detta Real Madrid, för en intervju. Vi spelade pingis bland hans gamla medaljskåp från fotbollskarriären, säger Filip Björne.
Padelns utveckling i världen?
– Padelns utveckling i världen är ostoppbar. Vi har en programserie där vi har besökt och spelat in från många olika länder och vad vi kan se är att sporten blir allt mer global och att intresset för sporten i att både spela, och följa, internationell padel växer sig allt starkare. Även om sporten alltjämt är överlägset störst i Spanien och Argentina. Bland de häftigaste turneringar jag har varit på är i Rom på Foro Italico. Vilket engagemang från publiken på plats! Häftigt att se. Det är bara ett ställe av många där det växer kraftigt.
Sverige?
— Sporten i det hela mår utmärkt i Sverige, och intresset för att både spela padel på amatörnivå och på elitnivå kommer alltjämt vara stor i Sverige. Vi ser redan en ny generation padelspelare som gör bra ifrån sig i ungdomsmästerskap. Däremot har man en bra bit att vandra, såklart. Sporten är ung i landet och mycket behöver göras.
– Under pandemin inträffade en överetablering av hallar. Det är något som håller på att balanseras nu, och många hallar har fått stänga ner. Det som behövs göras i Sverige är att fokusera på grunden i sporten, med föreningsliv och engagemang. Ja, som vilken annan sport som helst. Att man bygger sporten från grunden och satsar på de unga, och därefter på sikt börjar bygga upp akademier och en infrastruktur som vi ser här i Spanien. Det är en lång väg dit, men den har börjat så smått. Det som har hänt i Sverige med överetablering hände också i Spanien i början av 2000-talet då sporten fick ett stort genomslag. Jag tycker man kan se på många hallar idag i Sverige att man lider lite efter tiden som var med den ”hype” sporten fick. Man slog upp en hall och åkte därifrån. Jag tror de som jobbar med det runt omkring som skapar en gemenskap, en klubbkänsla har mycket vunnet. Sverige fungerar som ett bra exempel åt våra grannländer idag. I framför allt Danmark och Finland, där det också växer kraftigt pratar man mycket om att skapa detta redan från början och är samtidigt måna om att hitta balansen direkt. Att undvika den överetablering som inträffade i Sverige under pandemin.
Motala-Vadstena? Din bild?
— Inget undantag från vad som har skett i andra delar av Sverige. För många hallar på för få personer. Däremot behöver städerna padel och sporten kommer givetvis att finnas i Motala och Vadstena även framöver, säger Filip Björne.