På speedwayläger – med landslaget i Polen

Fyra månaders väntan är över. Speedwaysäsongen har startat. Sporten är med Piraternas Jonas Davidsson och Linus Sundström när det svenska landslaget samlas i polska Ostrow.

14 mars 2019 19:00

Tio minuter efter att motorerna börjat varmköras så dyker de upp speedwayfantasterna i Ostrow. Att förbundskapten Morgan Andersson förlagt ett läger i den polska staden väcker dem till liv. För är det i något land som speedwayabstinensen börjar bli kännbar så är det just i Polen.

Så innan Linus Sundström ens hunnit ut på sitt första träningsvarv så har han fått posera för en och annan selfie.

När han väl kommer ut så så syns det både på honom och de övriga 19 förarna i den svenska truppen att de har längtat efter att få komma igång.

Det är nu de ska få besked om jobbet de gjort under vintern också märks i åkningen. Och att Sundström inte har legat på latsidan syns tydligt.

– Jag har tränat på bra under vintern. Men vi får väl se sen när man ska köra mot andra. När man är själv känns det ju alltid som det går fort, säger Sundström.

Oavsett hur fort det går så menar han att han rent fysiskt aldrig har gått in i en säsong i bättre form.

– Det har jag väl sagt de två senaste åren. Men nu är det verkligen så, det trappas ju upp hela tiden.

Varven i Ostrow är dock de första Sundström åker i år. Redan för en dryg vecka sedan var han på plats i Polen och körde sina första varv framför sin nya hemmapublik i Rybnik.

Från början var det meningen att han skulle ha bli klubbkamrat med Greg Hancock i Rzeszow. Men när den klubben gick i konkurs och inte fick någon licens så ändrades planerna.

På tal om plan så liknar Sundströms plan för hela säsongen ingen som han haft tidigare. För i år har han bestämt sig för att dra ner på tävlandet rejält. Därför har han valt bort England och fokuserar bara på Sverige och Polen.

– Förra året provade jag att köra mer än någonsin och det gick åt skogen. Så nu vänder vi på det och provar det motsatta istället. Köra mindre och fortare är planen. Så lite som jag ska åka i år har jag aldrig kört tidigare, säger Sundström.

I Sverige ska han köra alla elitseriematcher för Piraterna. Men hur många matcher det blir i allsvenskan med VIP-speedway vet han ännu inte.

– Det beror helt på hur allting fungerar. Det kan ju vara så att jag känner att jag behöver köra mer. Men just nu vet jag inte.

Att inte veta är något som Jonas Davidsson har erfarenhet av. Hans förhoppning är att få en plats i sitt polska lag Wilki Krosno. I så fall drar seriematcherna igång den 7 april.

Så dagarna i Ostrow är starten på några veckors resande fram och tillbaka till Polen för att vara så förberedd som möjligt sedan dess.

På frågan hur det kändes efter de första timmarnas träning ryckte han på axlarna och svarade sedan leende.

– Det går åt rätt håll. Man har ju inte kört på fyra-fem månader. Men det går enligt plan än så länge. Jag har ju inte varit i backen än. Men nu i början så kör man ju in hojarna så det tar lite tid innan det sitter.

Samtidigt som vi pratar förbereder mekanikern en av cyklarna för ytterligare några varv. I just den här sitter en ny motor. I den andra sitter en som modifierats under vintern för att den förhoppningsvis ska bli ett snäpp vassare. Men hur de fungerar är för tidigt att svara på, menar Jonas Davidsson.

– Man har ju som sagt inte kört på länge så nu tycker man ju att allt går fort. Så det är skönt att vi har en hel dag här att bara köra. Nu är det varv som gäller. Sen ska allt optimeras, men där är vi inte än, säger Davidsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Thomas Augustsson