– Att arrangera en bågskyttetävling i Motala är jäkligt smidigt måste jag säga. För det är lätt det här med så mycket duktigt folk runtomkring. Ända sedan jag började med bågskytte här har det varit en klubb där alla ställer upp för varandra.
Orden är Motala Bågskytteklubbs mångåriga ordförande Karl Göran Eklundhs. Vi träffar honom ute i Fålehagen, där tävlingarna kommer hållas, några dagar innan Sveriges bästa bågskyttar invaderar Motala.
Eklundh har varit ordförande i nästan 20 år, "alldeles för länge" om du frågar honom själv. Populär och omtyckt eller brist på andra som vill ta över, det är frågan.
– Jag tror nog mer att ingen vill ta över. Eller populär... Kanske... säger han eftertänksamt. Klubben kommer klara sig utan vidare den dagen jag lägger av, det finns mycket bra folk.
SM inleds under fredagen med lagtävlingen, där klubbar ställs mot varandra i en typ av turnering som kulminerar i en final där de två bästa lagen ställs mot varandra i en duell.
8:45 på lördag morgon är det invigning, även om mästerskapet tjuvstartar med lagtävlingen under fredagen. Under lördagen är det dels kvalskjutning, men också finaler i den mixlagtävling som du kan läsa mer om här intill.
Under söndagen skjuts det individuella finaler från morgon till tidigt eftermiddag. Då har det korats svenska mästare i en rad olika klasser.
I SM tävlas det med fyra olika typer av bågar. Karl Göran Eklundh förklarar mer.
– Den så kallade recurve-disciplinen, den olympiska disciplinen, är den som de flesta känner till att man tävlar i idag. Då används en båge med stabilisator och sikte. Plockar du bort alla sikten och allt på en recurve så skjuter du något som kallas barebow. På en sån siktar du bara med hjälp av pilen. Och compound är från början en ren jaktbåge.
– Sen har vi de här gamla stofilerna som håller på med långbåge, säger han och skrattar. Det är den mest klassiska och simpla. En del köper långbågar, men Göran som står där ute på fältet, han är ju så tokig att han gör sina bågar själv.
Göran Lindh är en av fyra skyttar som kommer att tävla för Motala under SM på hemmaplan. Han ska alltså tävla i långbåge med egentillverkade bågar. Senare under samtalet kommer Göran in i klubbhuset, där jag och ordförande Eklundh sitter, och kommenterar långbågedisciplinen.
– Det är den klassen som verkligen räknas!
Motala Bågskytteklubb står som ensam arrangör, men de andra östgötska klubbarna ställer upp och hjälper till för att arrangemanget ska bli verklighet.
– Vi klarar inte ett sånt här stort arrangemang själva. Vi måste ha hjälp av klubbar i länet. Det kommer ett gäng från hela Östergötland och hjälper till, säger Karl Göran Eklundh och fortsätter:
– Om man sköter sig så ger ett sånt här arrangemang trots allt en del pengar, och vi har sagt hela tiden att pengen kommer att delas med de som är med och hjälper till.
Förutom Göran Lindh tävlar också Karl Görans dotter My Eklundh, Hans Krusell och Kjell Franzén för Motala.
– Vi skulle säkert ha kunnat ställa upp med fler, men arrangemanget måste ju genomföras.Vi får satsa mer nästa år på själva tävlandet när vi vet att det inte är i Motala.
Kjell Franzén skjuter recurve, medan My Eklundh och Hans Krusell skjuter compound i mixlagtävlingen på lördag.
– Kjell har nästan varit med sedan klubben bildades. Han har erfarenhet av Europamästerskap, säger Karl Göran Eklundh och sänker rösten och viskar tyst:
– Kjell är en av Sveriges bästa i sin klass. Men det pratar han inte gärna om.