Sugen på att prova på orientering? Använda både kropp och knopp under joggingrundan. Eller kanske göra promenaden med hunden till något mer.
Ja, det är vad Motala AIF:s orienteringsklubb hoppas att deras satsning på fasta orienteringskontroller i Fålehagen ska leda till. På byggnaden intill utegymmet sitter det sedan en tid fyra brevlådor som innehåller kartor till fyra sträckor av varierande svårighetsgrad. Från en lätt på 2,3 kilometer till den svåra långa på 5 kilometer.
– Fågelvägen är de så långa. Springer man så blir det ju längre. För mig som är van orienterare så är ju den svåra fortfarande lätt. Men har man inte orienterat förut så ska man inte börja med den, säger Motala AIF:s Susanna Forsell.
Nu är inte banorna i tänkta att vara svåra. Syftet från klubben är istället att erbjuda de som vill en möjlighet att göra något mer.
– Tanken är att de som springer kan få testa på orientering som variation till sin vanliga löpträning. Att de ska utmana sig själva. Ta den lätta och kör intervaller. Eller om man bara vill vara ut i skogen och njuta av naturen så är det bara att ta en karta och gå. Här går det ju inte att gå vilse, det är ju så nära stan, säger Forsell som självklart också hoppas på att fler ska upptäcka tjusningen med sporten.
– Idén är att vi ska få fler att orientera. Det är så himla kul. Jag tror många skulle gilla det. Det blir ju något extra att springa när man måste tänka också. Banorna här passar alla åldrar. Du kan vara ung, gammal, snabb eller långsam. Du kan ju köra flera gånger och tävla mot dig själv. Och vill du jämföra tider så är det bara att gå in på vår Facebook-sida och skriva in din tid. Eller utmana kompisar eller de på jobbet, det är bara att använda fantasin, säger Forsell som var den som tillsammans med pojkvännen Oskar Höglund kom med idén att erbjuda alla möjligheten att orientera.
– Från början var det tänkt att vi i klubben skulle ha fasta kontroller att träna på. Men vi tänkte att varför ska det bara vara för oss? Då är det väl bättre att göra det tillgängligt för alla och försöka aktivera folk. Oavsett om de springer eller är ute och går med hunden.
Kontrollerna ute i skogen består av träpinnar markerade i olika färger och nummer för respektive sträcka. Dessutom är de försedda med reflexer.
– Det är för de som vill ha en extra utmaning och köra nattorientering. Så det är bara att dra på sig pannlampan och ge sig ut. Och för de som blir intresserade så har vi ungdomsträning eller nybörjarträning på onsdagar klockan 18.00. Då är alla välkomna, säger Forsell inbjudande.