Dags för årets höjdpunkt

För de flesta orienterare är O-Ringen årets höjdpunkt. Så också för Tjällmo-Godegårds OK som i år blir största östgötaklubb när tävlingarna går runt Norrköping.

Några av de 71 deltagare från Tjällmo-Godegård OK som ska springa, och cykla, O-ringen i Norrköping nästa vecka.

James Melander, Anders Åberg, Nils-Erik Åberg, Per-Martin Gustavson, EllenTrofast, Alva Svensk, Marie Svensk, Anders Svensk och längst fram Elvira och Oscar Svensk.

Några av de 71 deltagare från Tjällmo-Godegård OK som ska springa, och cykla, O-ringen i Norrköping nästa vecka. James Melander, Anders Åberg, Nils-Erik Åberg, Per-Martin Gustavson, EllenTrofast, Alva Svensk, Marie Svensk, Anders Svensk och längst fram Elvira och Oscar Svensk.

Foto: Peter Calén

orientering2019-07-18 18:41

– Eftersom de största klubbarna i det området är med och arrangerar tävlingen får de inte delta, då blir vi störst i länet, berättar Anders Åberg i TGOK.

71 starter kommer att göras från TGOK den här gången. Vi träffade några av de mest inbitna vid föreningens klubbstuga i utkanten av Borensberg.

Där fanns bland annat James Melander som gjort 26 stycken O-ringen i rad.

– Varför? Ja, säg det. Det handlar nog för min del i första hand om att det är ett roligt arrangemang, en riktig folkfest. Det är så mycket folk i skogen och arrangören har oftast valt riktigt bra terrängområden. De som lägger banorna har ansträngt sig lite extra helt enkelt.

Hans längsta resa under de här åren var till Boden.

– Då var vi inte så många från klubben. Det blir ett helt annat projekt att dra runt. Men jag gillar det här och då blir det att man får offra sig även om det är långt bort.

Nu är det nära till tävlingsområdet där etapperna går i trakterna av Finspång eller Yxbacken i Norrköping. Det gör att de flesta deltagarna från klubben åker fram och tillbaka de olika dagarna.

Men familjen Svensk, med mamma Marie, pappa Anders och barnen Alva, 16, Oscar, 12, och Elvira, 10, planerar att bo kvar i tält.

– Men vi kanske inte är kvar alla dagar, säger Marie. Alva kommer att dela vårt tält med en kompis och bli kvar hela veckan, vi andra gör nog lite både och.

Alva:

– Jag vill bo kvar hela veckan för det är där alla kompisar är. Och man vill ju vara med dem så mycket som möjligt under de här dagarna. Det är en stor del av O-ringen och man vill inte missa allt som händer.

Sonen Oscar, 12 år, försöker på vår fråga ge sin bild på vad som är tjusningen med orientering:

– Det är kul. Man behöver använda både hjärnan och kroppen, hela tiden.

I O-Ringen finns också en klass för cykel. Där ska Per-Martin Gustavson och hans barnbarn Ellen Trofast vara med.

– Jag har sprungit förut men kände för lite variation. Det ska bli kul att testa det här också och jag hoppas vinna nån etapp, sa Ellen.

Per-Martin är mer rutinerad cyklist, även om det är hans första start i O-ringen på cykel.

– Jag cyklar för att jag inte kan springa på grund av ryggen. I gubbklassen är det mycket så, säger han och skrattar.

I cykelklassen blir det mer jagande efter de rätta stigarna än att man ger sig ut i skogen.

– Det finns väldigt många att välja på under en etapp och det handlar om att välja rätt. Det handlar precis som i orientering om att ta snabba beslut.

O-ringen

O-Ringen är världens största orienteringsäventyr och går alltid vecka 30. Arrangemanget flyttar runt i Sverige och har ett normalår cirka 20 000 deltagare vilka gör drygt 75 000 starter.

O-Ringens historia inleddes 1965 i Danmark, Skåne och Blekinge, i ett arrangemang påtänkt av Peo Bengtsson och Sivar Nordström. Inspiration kom från cykelsportens Sexdagars. Första året deltog 156 orienterare, men deltagarantalet har sedan dess successivt ökat. 1973 var första året med fler än 10 000 deltagare, 1985 nåddes det ännu gällande deltagarrekordet, med 25 021 starter.

O-Ringen i Norrköping startar måndag den 22 juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!