Oppositionen röstades ned om bandyhall

Solidariskt Motala gick fram med sitt extra ärende i kommunstyrelsen. Aktivitetshall för 100 miljoner. Men det röstades ned av Alliansen och SD.

Det var viss dramatik kring den långa KS-dagens sista ärende, väckt av oppositionen i Solidariskt Motala. Johnny Karlberg, utan partitillhörighet, valde inför sista punkten att lämna över sin stol till Sverigedemokraternas Jan Andersson.

Det stod då klart att SD ändrat ståndpunkt i bandyhallsfrågan och Jan Andersson röstade med Alliansen, vilket gjorde att Solidariskt Motalas förslag röstades ned.

Johnny Karlberg hade annars kunnat tänka sig att rösta med Solidariskt Motala.

– De måste ändå ha SD:s stöd i fullmäktige sen så därför gjorde jag så här. Onödigt att ta upp tjänstemännens tid, förklarar Johnny Karlberg.

Förra KS-sammanträdet erkände Jan Andersson, vågmästaren, att han röstat fel när han röstade med Alliansen, men nu försäkrar han att han röstade rätt. SD har ändrat åsikt och är nu med Alliansen i frågan.

– Behovsanalysen fick oss att ändra oss. Perfekt gjord, det finns andra idrotter än bandyn att tänka på. Bandyn har sin ispist där de kan utöva sitt och de får vänta på hall ett tag till. Viktigast måste vara att de kan spela sina matcher och det kan de på ispisten, säger Andersson.

Kenneth Söderman konstaterar att behovsanalysen tidigare på KS-dagen antogs enhälligt. Det betyder att alla partier i april ska inbjudas till dialog kring vad som ska prioriteras först och senare. En tioårig investeringsplan ska tas fram, med budgetbeslut i juni och som ska upp i KS i maj.

– Det finns många behov att väga in och det här ska gå i rätt ordning, säger Söderman.

Solidariskt Motalas förslag till KS var att en aktivitetshall ska byggas på befintlig plats för hundra miljoner kronor. För att tas i bruk hösten 2021. Man skulle kunna använda tidigare förstudie och göra det hela skyndsamt.

– Det känns beklagligt att det röstades ned. Vi har gjort vad vi har kunnat, men nu betvivlar jag att det byggs en hall till 2021. Det är trist för medborgare, skolbarn och ortens attraktionskraft, säger oppositionsrådet Elias Georges (S).

Kenneth Söderman säger att IFK Motalas uträkning om att det inte kostar en krona med en hall jämfört med utebana får stå för IFK.

– Vi har räknat själva och då blir det en ny ispist, säger Söderman.

För IFK Motalas klubbchef Pär Beckne kom beskedet från KS på tisdagen som en chock. IFK hade inte räknat med att SD skulle ändra sig.

– Nu får vi se vad som händer. Alla får gå hem och fundera, säger Pär Beckne.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa