– Det har varit helt underbart att få vara med kring laget. Jag har aldrig sett en så bra gemenskap i IFK, sånt jävla go hela tiden. Alla är positiva och glada och det har gett framgången. Inget negativt över huvud taget, säger Friberg.
Mikael Friberg har en bandybakgrund från början. Bosse Sällin, grannen, drog med honom till bandybanan. Det var 1976.
Mikaels pappa Leif Friberg var annars en stor handbollsspelare och gjorde 300 matcher för Samepojkarna, på tiden det begav sig i gamla tennishallen.
– Jag var målvakt i både bandy och handboll, berättar Mikael.
Det var också i 15-årsåldern som Friberg började döma handboll, ihop med Nicklas Ståhl. De blev ett samspelt par med pipan.
– Vi blev distriktsdomare som 15-åringar och elitdomare som 20-åringar.
Mikael Friberg gjorde totalt 13 handbollssäsonger på elitnivå och dömde bland annat två dam-SM-finaler, en SM-kvartsfinal på herrsidan och en bronsmatch i ungdoms-EM.
– Det var väldigt roligt. Det var därför jag höll på. Vi kom alltid bra överens med spelarna. I Skövde hade vi vårt favoritställe, där fick vi alltid bra kritik.
Aldrig skäll?
– Jo, det är klart. Jag minns en gång när Ljubomir Vranjes kom springande mot mig, 40 meter. Han var lite arg. Då hann man tänka lite.
Nicklas Ståhl fortsatte längre och är än i dag aktiv delegat i handbollen, men Mikael Friberg lade av 2002 när pappa Leif, som gick bort för ett par år sedan, inte orkade driva företaget längre på grund av sjukdom.
Företaget startades 1978 och nu drivs det av Mikael, både butik och måleri.
– Jag har alltid jobbat i företaget, säger Mikael som är målare i botten.
Det är genom måleriet som Friberg också de senaste åren kommit i kontakt med det IFK han slutade spela för som 15-åring. Företaget har alltid sponsrat bandyklubben, med platser på Röda nystanet med mat före matcher.
För 15 år sedan blev Friberg tillfrågad om han själv ville jobba med bjudningarna. Han tackade ja och nu i år har han tillsammans med Anette Fransson, Mikael Engvall, Lasse Tendler, Jimmy Gustavsson och Karl-Erik Fransson skött värdgruppen.
Det handlar om att servera spelare och sponsorer mat och att ta emot bortalag och domare.
– På fredag har vi köksfest med laget. När vi tömmer skåpen. Det brukar vara väldigt trevligt, säger Mikael Friberg.
Vad är vanligaste maten?
– Gratänger till sponsorerna och pasta och ris med olika skinksåser och köttfärssåser till spelarna.
Vem äter mest?
– Viktor Spångberg. Det jag äter på en vecka kan han sätta i sig på en enda måltid.
Vad tror du om elitserien nu?
– Jag tror att vi hänger kvar. Det finns en bra chans. Men viktigt att ha kvar Lehnbom, Ågren och Nordlund och få in några grabbar till. Vi behöver ha in någon som gör 40 mål framåt, säger Mikael Friberg.
En läsarfråga slutligen, varför dömer man inte hårdare på fotnedsättningar i handboll?
– Man hinner ofta inte se. Först kollar man övertramp och sedan uppåt om det dras i spelaren. I tredje hand kan man kolla på om de är nere i golvet. Man märker det om de tappar kraften i skottet. Lätt att se i tv, men svårare i verkligheten, svarar Mikael Friberg.