Nytt dammbygge förändrar Vadstena GK

Vadstena golfklubb bygger en ny stor damm intill hål 15. Banan blir mer utmanande och anläggningen utvecklas inför årets säsong.

– Nu blir det jobbigt även för de långtslående. Det är inte bara att dra på, säger Vadstena golfklubbs ordförande Klas-Göran Broman.

Det finns redan ett antal dammar på Vadstenabanan, belägen på slätten med utsikt mot slottet, och bland annat en damm mellan hål 14 och 15. Men nu blir det en ny stor damm på hål 15, vilket gör att spelarna får passera en smal passage för att ta sig vidare mot green på det som är ett par fem-hål.

– Det är svårt med vatten och nu tar vi hand om lantbrukarnas vatten. Lantbrukarnas gödning går till oss och går inte ut i Vättern. Det är ett miljöarbete som vi gör. Samtidigt får vi bevattningsmöjligheter till våra greener, säger Klas-Göran Broman.

Dammbygget, som är i gång och ska vara klart om två veckor, beräknas kosta 400 000 kronor. Eftersom det är ett miljöarbete hoppas klubben på bidrag från Länsstyrelsen på 80-90 000 kronor. Det är inte helt klart ännu, bara tillstånd för att börja gräva har getts.

Men det blir en stor och djup damm, 2,5 till tre meter djup vid kanten och ännu djupare i mitten.

– Det blir en ö mitt i också, med en ek på. Riktigt vackert, säger ordföranden som räknar med fågelliv som det är i banans andra dammar. Det kan bli att karpfiskar planteras in.

En damm till på hål 15 ska också grävas, före green. Det blir mer utmanande i Vadstena i sommar.

– Banan har sett bra ut, men nu när snön kom fick vi skjuta upp städdagen och har lagt den om två veckor. Vi får se hur vädret blir, säger Klas-Göran Broman.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius

Ämnen du kan följa