Nya Motala IP klar för spel

Grönare än någonsin är den nya Idrottsparken. På lördagen spelas första matchen på den nya konstgräsplanen på Motalas representationsarena.

3 augusti 2018 17:00

Färdigställandet pågick på fredagen in i det sista för att göra IP matchdugligt till lördagens omstart i division 2, Maif mot Enskede.

De nya friidrottsbanorna blir klara nästa vecka, men redan på lördagsförmiddagen kommer Maifs A-lagsspelare att bekanta sig med den nya fotbollsplanen som är av det modernaste slag man kan hitta.

– Det blir en skillnad. Skruvarna på bollen kommer att sitta mer och det blir en bättre känsla. Bollen kommer inte att rulla iväg på samma sätt, säger Henric Forsman, vice ordförande i Maifs fotbollsklubb.

Den gamla mattan höll sju år och lika länge tros den nya konstgräsplanen hålla. Den kommer att kunna spelas på dygnet runt och nyttjas mycket.

Mipab kan genom sina ägare Maif och Vätternrundan göra den här satsningen som kostar fyra miljoner kronor. Då ingår ny fotbollsplan, nya friidrottsbanor och ny bevattningsanläggning på A-planen och B-planen. Om två år kommer det sedan att läggas ny matta på C-planen.

– Det är kul att vi kan ge detta till Motala för pengar som Vätternrundan drar in. IP är till för alla, inte bara för Maif, säger Mipabs ordförande Lars Samuelsson.

Blir det hyreshöjningar nu?

– Nej, det ska det inte bli. Men hyrorna regleras av kommunen som hyr IP för fem miljoner kronor om året. Det är deras fråga.

Värme i planen?

– Nej, inte aktuellt. För dyrt.

Den gamla mattan?

– Den kommer entreprenören att sälja vidare. Jag har inte hört om någon klubb här omkring är intresserad, säger Lars Samuelsson.

Fotbollen har varit i exil i Vadstena under bygget och friidrotten har bland annat tränat i Skänninge. Det blir ett lyft för klubbarna med en uppfräschad anläggning.

– En oerhört viktig satsning för hela vår verksamhet, säger Henric Forsman.

– Jag tror att vi kan få nya medlemmar på det här, när vi kan visa upp banorna, säger friidrottens Linn Forssell.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius

Ämnen du kan följa