– Jättebra att man försöker få lite mer ordning och reda, säger Ingvar Gustavsson.

Han tog över som ordförande i ÅFF i fjol och har arbetat intensivt med att komma tillbaka från ett ekonomiskt minst sagt tufft utgångsläge med ett underskott på nästan 4,7 miljoner kronor och ett negativt eget kapital på 2,8 miljoner i fjol.

Nu ser det betydligt mer lovande ut, även om siffrorna ännu inte är helt klara.

Redan 2002 infördes den omtalade elitlicensen i svensk elitfotboll. Då handlade det om att klubbarna i allsvenskan och superettan skulle kunna visa upp ett positivt kapital för att inte riskera tvångsdegradering. Nu rapporterar Göteborgs-Posten att även de 32 föreningarna i division 1 norra och södra inkluderas, även om modellen ser lite annorlunda ut.

– Det är inte bara vi utan många klubbar som har det tufft. Men jag tror att det kan vara positivt att pressen på föreningarna ökar. Det går inte att leva över sina tillgångar. Har du inga pengar kan du inte handla, säger Ingvar Gustavsson.

Föreningarna i fotbollsettan kommer inte att behöva visa ett positivt kapital vid årsslutet, däremot får man inte ha obetalda skulder.

– I så fall är vi i hamn, säger Gustavsson.

Mattias Granström, styrelseledamot i Ettanfotboll, säger till GP:

– Målet är att få ordning och reda. Vi ser ju hur ekonomin ser ut för klubbarna, och det är inte bra. Det måste stoppas, för det eskalerar. De har negativt kapital och gör negativa resultat, så trenden vänds inte.

Och fortsätter:

– Vi vill att division 1 har föreningar som är hållbara över tid. Rent krasst kan man ju i dag använda skattemyndigheten som kredit.