27-åringen är nu inne på sin tionde A-lagssäsong i Maif sedan han debuterade som junior under Fredrik Falkevall i division 2 2009.

– Efter Alex och John är det mig man får förlita sig på, säger Renato.

Vad betyder det, att spelarna kommer och frågar dig om råd? Är du pappan i laget?

Artikelbild

| Tio år. Lite av jubileum blir det för Renato Rako i Motala AIF:s fotbollslag. I tio år har han varit med i A-laget. "Man tar för sig lite mer på planen nu", säger han inför seriepremiären.

– Nej, inte så. Men jag får väl ta för mig mer på plan och visa vägen.

När Maif var topplag i ettan under Lennart "Kral" Andersson 2014 var Renato Rako en av nyckelspelarna med sitt snabba kantspel och sina älgakliv i omställningarna.

Nu fyra år senare är det lite annorlunda.

Nu ska han inte bara springa i djupled, utan har kanske tre olika positioner att vandra runt på i det offensiva spelet. Rako är en del av det flexibla nya Maif.

– Vi har ändrat filosofi lite. Från att bara köra på omställningar till att vara ett spelande lag också. Vi kör med en mer aggressiv press. Det är bra med förändring.

Som flera andra nämner Renato Rako sin kompis Edon Silka som ett utropstecken under försäsongen. Den yngste Silka-brodern har kanske dröjt med att blomma ut, stått stilla lite. Men nu fått ett lyft igen.

– Men det handlar om att få förtroende, och det har Eddie inte fått tidigare. En tränare körde honom som högerback. Nu får han förtroende och då är han så här bra, menar Renato.

Renato Rakos bröder, som också fostrats i Maif, är båda ute i stora världen. André gjorde mål i Vasalunds genrep mot Sollentuna och är redo för premiär borta mot FC Gute i den andra Stockholmsserien i division 2. Det blir att möta Sebastian Starkenberg i Gute.

– Hoppas han knäpper Starken på näsan, haha. Det var bra för André att byta miljö, säger Renato.

Lillebror Ivan Rako har just nu lite knäproblem och har varit hemma och rehabat. Ivan har kontrakt med holländska Heerenveen till sommaren.

– Han har tid på sig att bestämma sig var han vill vidare. Det gäller att få speltid, har varit få matcher i U21-laget, säger storebror.

Hur kommer det sig att du blivit kvar i Maif i alla år?

– Jag har haft en del anbud när mina kontrakt gått ut, men det är liksom ingen mening att flytta iväg till ungefär samma nivå. Nu har jag prioriterat plugget och Maif är en bra förening där jag fått bra kontrakt. Maif sköter om sina spelare. Därför vill jag vara kvar.

Vad betyder fotbollen för dig?

– Den betyder allt. Mitt liv handlar om fotboll. Min egen fotboll, fotboll på tv, fotboll i datorn och fotboll i tv-spel. Det är bara fotboll. Men i Sverige har jag inget favoritlag, här ser jag inga matcher, jag bara spelar, säger Renato Rako.