– Jag har aldrig känt mig utanför eller exkluderad, alla är alltid trevliga och peppande, säger 16-åriga Tyra Isgren.
Vi möts vid ett rött hus med vita knutar någon kilometer utanför Borensberg. Tyra sitter och mekar med sin Monark monarped från 1957.
– Det finns alltid något att förbättra och greja med, nyligen lackade jag om den i nya färger.
Hon fann intresset genom sin pappa Martin som har mekat med mopeder sen tonåren, men intresset för just mopeddragracing upptäckte de tillsammans när Tyra var 14 år.
– Pappas kompis höll på med mopeddragracing och så fort jag såg det ville jag prova. Jag har tidigare kört några mopedrallyn men det här var betydligt roligare.
Varför det?
– Det är extra roligt att få trimma och se hur snabbt den kan gå. Min moped är en 50 kubikare och går i 85 km/timmen.
I mopeddragracing går ut på att man första dagen ska köra så fort man kan på en 201 meter lång bana. Dag två kör man en mot en med direktutslagning på samma sträcka.
– Jag har en tredjeplats som bästa placering än så länge, men för mig handlar det mer om att slå min egen bästa tid varje tävling. Årets mål är att gå under elva sekunder.
Tyra är inte bara ensam tjej på tävlingbanorna, hon är även en av de yngsta.
– Det är ju en mansdominerad sport med stort ålderspann och vissa förare är uppemot 65 år. Men alla är så trevliga och vem vill inte ha ett gäng med snälla gubbkompisar, säger Tyra med ett skratt.
När pappa Martin får frågan vem som är mest tävlingsinriktad svarar han snabbt utan att tveka.
– Helt klart Tyra, men inte på ett plan där hon blir hysterisk vid en förlust. Hon är bara extra fokuserad och analyserar vad hon måste förbättra. Som tur är tävlar vi inte i samma klass, säger han och ler mot sin dotter.
På tomten finns ett garage där Tyra gärna mekar flera gånger i veckan. Förutom det hon lärt sig av pappa Martin har hon snappat upp mycket via Youtube.
– Är jag på dåligt humör är det bara att gå dit och så har jag ett leende när jag väl kommer in igen. Det är svårt att förklara varför men det är prestigelöst och avslappnande på något sätt. Ett skönt avbrott från läxor och alla måsten.
På fritiden är hon med i försvarsutbildarna i Linköping, som är en frivilligorganisation som vänder sig till alla som är intresserade av att utveckla sig inom försvarsmakten. Tyra berättar att hon har en framtidsdröm att bli officer.
– Jag gillar ledarskapet och disciplinen som finns inom det militära.
Både din hobby och framtida yrkesroll är mansdominerade, ser du något samband i det?
– Nej, jag tror nog faktiskt bara att det är en slump. Det har aldrig spelat någon roll för mig om de är mestadels killar eller tjejer i min omgivning.
Tyra ser fram emot värnplikten och hoppas kunna utbilda sig till sjukvårdare där.
– Jag gillar den nära kontakten med människor och hoppas kunna samla kunskap som är användbar både i yrkeslivet och privat.
Vad händer den närmaste tiden?
– Jag ska studera hårt fram till sommarlovet och tävla så mycket jag kan. Tyvärr ställdes de flesta tävlingar in under pandemin och sporten har ännu inte återhämtat sig helt från det. Som det ser ut nu har jag bara två tävlingar inplanerade. Nästa tävling är 20 maj i Moholm i Västergötland. Jag ska försöka se till att trimma på mopeden så jag kan komma under de där elva sekunderna på få försök.