– Det var en man och en kvinna och de stod och tittade på träningen ute på Svartån och vi undrade förstås vilka de var, säger Patrik.
När laget återvände till land gav sig duon till känna och presenterade sig som Riksidrottsförbundets kontrollanter, på plats för att utföra dopningstest.
– Vi fick veta att tre av oss skulle testas. De brydde sig inte så mycket om vilka, slumpen fick avgöra, så vi föreslog att vi fyra som tillhörde landslaget skulle väljas ut. Eftersom de bara ville ha tre så körde vi ”sten, sax, påse” om vem som skulle avstå. Jag var en av dem som blev kvar och fick genomgå testet.
Hur kändes det?
– Inget särskilt egentligen. Det var mest intressant att vara med om, det är ju inte så många som har blivit testade, särskilt inte i vår sport. Det enda som var lite jobbigt var att det tog tid. Vi fick vara kvar i två timmar efter träningen och jag minns att de var noga med gå igenom om vi ätit värktabletter eller kosttillskott under den senaste tiden och i så fall vilket märke och hur mycket.
Patrik har avslutat sin aktiva karriär men tränar fortfarande en del på gym.
– Trots många timmar i träningslokaler har jag aldrig haft misstankar om att någon i min närhet sysslat med dopning. Men man är kanske naiv som tror att alla man tävlar mot är rena. Kanotpolo är ju en ganska liten sport där de flesta känner varandra och därför skulle det nog ha känts extra illa om man hade upptäckt att någon fuskat.
Pia Carlsson är verksamhetschefpå Campushallen i Linköping, en av alla träningsanläggningar i Östergötland vars verksamhet bedrivs i föreningsform och som är anslutna till Riksidrottsförbundet.
– Statistiken visar att dopning främst förekommer i åldersgruppen 18–30 år och det är exakt vår målgrupp. Det innebär att det är extra viktigt för oss att arbeta för en ren träningsmiljö, säger hon.
Medlemskapet i RF ger rätt att dopningstesta medlemmarna.
– Vi ger våra öppettider till kontrollanterna, i övrigt har vi ingen aning om när de dyker upp, säger Pia.
Testerna har pågått ett par gånger om året sedan 2012 och sedan dess har ingen påträffats med otillåtna medel i kroppen.
– Egentligen genomför vi testerna i första hand för att förebygga dopning och göra klart för våra medlemmar att vi inte tolererar fusk. Skulle någon testas positivt så är det vår sak att hitta ett sätt att hjälpa medlemmen till vård.
Går det att vägra ett test?
– Nej, det är detsamma som att testas positivt.