Han förbättrar din andning

Andas, det är enkelt, det vet ju alla. Det sker per automatik och borde väl inte kunna göras på så många olika sätt? ”Fel, andningstekniken kan tränas precis som vilken annan kroppsfunktion som helst", säger Erik Strängfors.

Lättar upp. ”Vrid från sida till sida och andas ut och in”, instruerar Erik.

Lättar upp. ”Vrid från sida till sida och andas ut och in”, instruerar Erik.

Foto: Peter Jigerström

Motion och hälsa2016-04-21 08:30

Erik är personlig tränare och certifierad massageterapeut. När han komponerade träningsprogram för sina kunder upptäckte han att det sällan var konditionen som satte stopp för antalet kilometrar i löparspåret, utan förmågan att andas.

Under utbildningen till massör kom Erik i kontakt med Lotorpsmetoden som är just en teknik för att behandla andningsproblem.

Övningarna går enkelt förklarat ut på att medvetandegöra andningen och att skapa större rörlighet i bröstkorgen.

– Vi fick prova olika övningar på varandra under kursen och jag märkte stor skillnad på andningen direkt. Jag testade att löpträna samma dag och det gick betydligt lättare än innan.

När en kund söker Eriks hjälp påbörjas en mindre utredning. Erik ställer frågor, analyserar svaren och använder sig ofta av massage för att hitta orsaken till respektive persons problem. Att det kan handla om andningen blir ofta något av en aha-upplevelse.

– För det mesta vet inte kunden att problemet har med andningen att göra. Andas gör ju alla, det tror vi att vi kan, men när vi gör det på ”fel” sätt så går det åt enormt mycket onödig energi.

Vad ligger bakom då?

– Det kan vara fysiska men. Kanske en trafikolycka eller liknande trauma eller att kunden har ärrvävnad efter att till exempel ha opererat bort ett bröst, vilket för med sig att det stramar över bröstkorgen, säger Erik och fortsätter:

– Stress, press och oro är andra bovar som kan göra så att muskulaturen kring bröstkorgen låser sig och vi börjar andas ytligt.

Hur upptäcker du problemen?

– Jag tittar på kroppshållningen och kroppsfunktionerna bland annat. Framåtroterade axlar och framåttippade höfter är ofta tecken på att något är galet med andningen. Prova själv att dra fram axlarna och ta ett djupt andetag. Hur lätt är det?

Lotorpsmetoden bottnar i klassisk svensk massage. Erik inleder själva behandlingen med att gå igenom musklerna som styr andningen för att mjuka upp stelheten kring bröstkorgen.

Han visar övningar som hjälper till att öka rörligheten. Bland annat sätter han händerna på axlarna och roterar från sida till sida samtidigt som han andas in och ut.

– Redan efter första behandlingen brukar klienten känna att det släpper i bröstkorgen och att något händer, säger han. Sedan är det bara att träna.

Tre behandlingar ingår i Eriks grundupplägg och det brukar räcka.

– Allting går egentligen ut på att få kunden att förstå varför det är viktigt att andas rätt. När vi väl har fått igång andningsfunktionen så fortsätter kroppen att använda den, säger han.

Han berättar om en kvinna i 40-årsåldern som tipsades om att ta hjälp av Erik eftersom hon var så stel i axlarna.

– Men det visade sig att hon hade en sjukdomsbild med astmaliknande problem i bakgrunden, säger Erik. I hela sitt liv hade hon unvikit parfymbutiker, blomsteraffärer eller platser där folk röker eftersom hon fått problem att andas. Hon var stel i höfterna och ända ner i fötterna så vi satte igång med att mjuka upp kroppen och träna på andningen. Efter tre behandlingstillfällen har hon inga problem och kan till och med använda egen parfym.

Det låter som hokus pokus?

– Ja, och det vill jag verkligen undvika. Det här precis som vilken träning som helst. Lika väl som vi rättar till en höft som gör ont så kan vi rätta till andningen. Det är ju dessutom en av de allra viktigaste funktioner vi har. Funkar inte andningen så funkar inget.

Lotorpsmetoden

Metoden har uppfunnits av Janne Karlsson och bygger på behandling av andningsmuskulaturen och hemövningar för att lära patienten andas på rätt sätt. Framför allt läggs vikt på utandningen.

En vetenskaplig studie om Lotorpsmetoden har genomförts, med lovande resultat, på Sahlgrenska i Göteborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!