Hälsoutmaning ska stärka elevhälsans personal

Förbättra hälsan och sammanhållningen. Det är målsättningen för en åtta veckor lång aktivitetsutmaning för personalen inom elevhälsan i Motala kommun.

Motala kommuns elevhälsochef Malin Öhman och biträdande elevhälsochef Gunilla Ström Nässjander ligger i startgroparna inför starten av aktivitetsutmaningen för elevhälsans personal.

Motala kommuns elevhälsochef Malin Öhman och biträdande elevhälsochef Gunilla Ström Nässjander ligger i startgroparna inför starten av aktivitetsutmaningen för elevhälsans personal.

Foto: Thomas Augustsson

Motion & hälsa2020-04-18 09:30

Stegtävlingar har varit vanligt förekommande utmaningar på en rad olika arbetsplatser genom åren. 
Men med ny teknik kommer nya möjligheter och det är något som personalen inom elevhälsan i Motala kommun nu ska prova på. För de tar nu hjälp av en mobilapp som ska registrera de aktiveter som deltagarna genomför.
– När vi hade webbmöte för en tid så var det en som lyfte frågan om vi inte kunde göra något tillsammans. I dessa tider när många jobbar hemifrån så var det några som upplevde att de inte rör på sig på samma sätt som tidigare, säger Malin Öhman, elevhälsochef i Motala kommun. 

Hon tog då och gjorde verklighet av idén som hon lagt fram före jul men som bordlagts när coronaepedemin drog in. 
Så hon skickade ut inbjudan till samtliga rektorer och personal inom elevhälsan på Motala kommuns förskolor, grundskolor och gymnasium.
– Om alla skulle vara med så blir vi ett 80-tal deltagare. Sen kommer vi delas in oss i ett antal olika lag. Tanken är att elevhälsans personal och rektorn i respektive område ska vara i samma lag. Sen är tävlingen i två delar. Dels att vi tävlar mot varandra men även tillsammans där vi har ett övergripande mål som vi ska nå, säger Öhman. 

För att ett lag ska lyckas få höga poäng räcker det inte att några få som är väldigt aktiva. För det är gruppens genomsnittliga aktivitetspoäng som räknas. 
Det finurliga med paceUp, som är namnet på appen de ska använda, menar Öhman är att det inte är givet att det är den som är mest vältränad och springer fortast som samlar in flest poäng. 
– Den är dynamisk. Så någon som exempelvis är en van löpare får inte lika många poäng som en oerfaren för samma aktivitet. Så alla tränar utifrån sina egna villkor, säger hon. 
Och fortsätter: 
– Sen räknas all rörelse. Oavsett om du springer, tränar på gym, tar en promenad eller kör ett yogapass så får du poäng. Så jag hoppas deltagarna ska gå ihop och gå lunchpromenader tillsammans. 

Den 27 april startar tävlingen och pågår sedan i åtta veckor fram till midsommar. Öhman hoppas att de på vägen ska inspirera både varandra och andra till att få in mer fysisk aktivitet i vardagen.
– Vi hoppas att det ska sprida sig och att det ska bli en trevlig social grej. Att känna tillhörighet med en grupp är extra viktigt i dessa tider. Fysisk aktivitet, sömn och samvaro är de tre viktigaste delarna för ett psykiskt välmående.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!